Bidden voor de neushoorn

We hadden gisteren een dienst voor Jong & Oud. Eigenlijk zijn alle diensten natuurlijk voor Jong & Oud, maar in deze diensten proberen we het eens wat anders dan anders te doen. Ik mocht deze dienst mee voorbereiden. Het ging over zegen. Wat is dat eigenlijk en wat kun je er mee?

Gebed

Vast onderdeel in deze diensten is een gebed van een moeder/vader/opa/oma/tante/oom met een kind/jongere. Gisteren mocht ik dat verzorgen, samen met mijn bijna 12-jarige zoon. Nu is mijn zoon niet altijd zo geïnteresseerd in de kerk. Hij blijft regelmatig thuis. Maar als hij wat kan doen, is hij er altijd! Dus toen ik hem vroeg of hij samen met mij het gebed wilde doen, was het direct ok.

Verrassend

“Mam, weet je waar ik voor wil bidden? Voor de neushoorn!” Eeeh, ok. Ik vond het een verrassend onderwerp. “Ja, want de neushoorn wordt met uitsterven bedreigd en dat vind ik erg! Het is toch een prachtig dier en daarom wil ik er voor bidden!”

Het zette mij aan het denken. Ik bid niet zo vaak, of misschien eigenlijk ook wel. Bidden in de vorm van op de knieën gaan en een gebed uitspreken of voor het eten of slapen gaan, doe ik niet (meer). Maar laatst kwam ik er achter dat ik eigenlijk de hele dag door wel bid. Tijdens het wandelen met de honden, onderweg op de fiets of zomaar thuis bij het was opvouwen. Soms dankend, soms vragend.

Verwachting

Ik heb ook niet direct verwachtingen bij dat bidden, ik zie het meer als een zorg uitspreken of delen zodat het mij of anderen aan het denken zet. En uiteindelijk kan er daardoor misschien ook wel iets gebeuren waardoor het wordt ‘opgelost’. Doordat mijn zoon wilde bidden voor de neushoorn, vestigde hij mijn aandacht er op. Samen kunnen we zoeken naar een manier om dit dier te helpen.

En jullie?

Eigenlijk ben ik wel benieuwd of en hoe jullie bidden. Op vaste momenten of juist niet? En als je bidt, waaruit bestaat zo’n gebed dan, wat doet het met je en heb je er verwachtingen bij? Ons gebed bestond uiteindelijk uit heel veel danken en blij zijn met de zegeningen en we hebben verschillende zorgen gedeeld, ook de zorg om het voortbestaan van de neushoorn!

3 comments on “Bidden voor de neushoorn
 1. Avatar Irma schreef:

  Mooie blog, Marleen. Heerlijk om te zien hoe kinderen met gebed omgaan. Een vast momenten om te bidden is fijn, omdat we dat vaak samen met het gezin (bijv. rond de maaltijd) doen. Maar persoonlijk gebed kan idd altijd. Op die manier sta je ook in constante verbinding met God.

 2. Avatar Lineke schreef:

  Ja, ik bid ook. Er is een hoekje met een tafeltje en een stoel. Daar steek ik de Godslamp aan.
  Elke morgen heb ik dan een moment van stilte. Ik lees wat , dank en bid…
  Het tafeltje noem ik mijn pelgrimstafeltje…er liggen dingetjes van mijn pelgrimages, gekregen en/of gevonden….in de 40d tijd verander ik het met kleine symbolen van mezelf betr. de teksten van die weken en zo ook in de Adventtijd. Het doet mij goed.
  Als ik weg moet sta ik er graag vroeger voor op.

 3. Otto Grevink Otto Grevink schreef:

  Wat mooi, Marleen, dat je gewoon voor de neushoorn bidt met je kind . Gebedsintenties van kinderen zijn vaak zo gemeend. Blij dat je hem serieus neemt. Wat me nog het meeste raakt is wat je voor je vragen zegt: dat we samen een manier kunnen zoeken om de neushoorn te helpen.
  Bidden, ja ik doe het ook, vaak met mijn handen gevouwen. Maar een deel van gebedsverhoring ervaar ik ook door juist de handen (samen) uit de mouwen te steken. Wij zijn de handen en voeten van God, denk ik wel eens.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
13 juni 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief