Vind jij het lastig om ergens iets níet van te vinden?

Het klinkt zo makkelijk: niet oordelen, want inderdaad, waarom zou je een oordeel vellen terwijl je zelf ook niet perfect bent? Toch is dit precies wat er vaak gebeurt, zodra er iets voorvalt in onze omgeving of als iemand iets doet wat niet gewenst is.

We moeten er iets van vinden

Een conflict is tussen twee persoon. Een breuk, een knal.
Het eerste wat vaak gebeurt, is analyseren waarom dit nou zo gekomen is. Je ontrafelt de situatie, bekijkt wie erbij betrokken is, hoe ze zijn, hoe ze waren, hoe ze al-tijd zijn geweest, wat ze misschien altijd hebben nagelaten. En voordat je het doorhebt moet je er iets van vinden en heb je een oordeel geveld. Het zo driftig zoeken naar een verklaring lijkt een manier om onszelf ervan te overtuigen dat wij zoiets nóóit zouden doen, want wij zijn niet dit, we zouden anders reageren, we pakken dit heel anders aan. We kloppen onszelf na het gesprek op de borst, terwijl we de ander klein en zwart hebben gemaakt. Het versterken van de slechte eigenschappen door ze extra te benoemen, houdt ons weg van onze eigen tekortkomingen. Want misschien zijn we wel heel erg bang dat wij hier ook toe in staat zou kunnen zijn.

Geen project

Omdat je jezelf ervan overtuigt dat jij toevallig wél geslaagd bent op een bepaald vlak waar de ander nu over struikelt en mee worstelt, is het verleidelijk om je superieur op te stellen. Je gaat heel helpend oplossingen bedenken en manieren om te helpen en kunt jezelf daarna weer een schouderklopje geven. Waarom is het zo moeilijk om zonder oordeel, zonder analyse, eens zonder oplossingen naast die ander te staan? Wat gezegd is gezegd, en soms moet de waarheid ook worden gesproken, maar verder is het aan ons om die ander bij te staan, te troosten, tegemoet te komen, al gedraagt die ander zich misschien niet zoals wij vinden dat moet. Dan is het geen project meer. Wat zit erachter het gedrag? Dit hoef je niet in te vullen, je kunt er ook gewoon naar vragen. En dan kom je misschien tot de ontdekking dat die ander ook een mens is van vlees en bloed, met vragen en zorgen en leegte in zijn hart. Dat die andere persoon God, net zoals jij, heel hard nodig heeft.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief