Nieuwe kansen

Zolang ik me kan herinneren, probeer ik een goed mens te zijn. Maar natuurlijk heb je je onhebbelijkheden en bezeer je soms mensen…

Schaamte

Zuiverheid en betrouwbaarheid staan bij mij hoog in het vaandel. Regelmatig hou ik een ‘interne controle’ van mijn gedrag en mijn motieven, erg nuttig. Ik ben niet altijd tevreden, soms heb ik een hartig woordje nodig. Maar gelukkig, ik ben niet de enige. Neem nu de bekendste leerling van Jezus, Petrus. Op een cruciaal moment – direct nadat Jezus gevangen is genomen, kort voor zijn kruisiging – heeft hij Jezus in de steek gelaten. Tot driemaal toe doet Petrus alsof hij Jezus niet kent. Als het een paar dagen later tot een ontmoeting komt met de opgestane Jezus, kan Petrus wel door grond zakken van schaamte.

Verantwoordelijkheid

En dan spreekt Jezus hem, in het bijzijn van de andere leerlingen, ook nog eens aan op zijn gedrag. Drie keer vraagt Jezus of Petrus hem lief heeft. Drie keer! Drie keer antwoordt Petrus heel bedeesd en bescheiden: ‘Ja, Heer, U weet dat ik U lief heb.’ En hoe is het mogelijk: drie keer volgt er dan een opdracht van Jezus aan Petrus: ‘Hoed mijn schapen. Zorg voor mijn gemeente, voor mijn mensen!’ Jezus geeft Petrus verantwoordelijkheid in zijn kerk!

Ruimte

Jezus verdoezelt het gedrag van Petrus niet, hij noemt man en paard, corrigeert hem én… stelt toch weer vertrouwen in hem! Ik vind dit zo prachtig! Ik voel dat dit ook voor mij geldt. Wij krijgen allemaal een nieuwe kans: Petrus, jij, ik. Dit is Jezus ten voeten uit. Het is God ten voeten uit. Zo gaat God met mensen om. Wat een opluchting is dat! Wat een ruimte geeft dat! Jij en ik kunnen het niet verknallen bij God. We krijgen – gewoon – weer een nieuwe kans. Gewoon? Het is ‘ongewoon gewoon’, een geschenk, een geschenk dat ook wij aan mensen kunnen geven.

Wanneer had jij behoefte aan een nieuwe kans? 

Afbeelding: De verloochening van Petrus (1660), Rembrandt van Rijn

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief