MENUMENU

Nieuwe Mozes gezocht

'Gezocht: nieuwe Mozes om voor de vluchtelingen de Middellandse Zee te splijten.' Deze spreuk van Loesje trof me.

Ja, als die vluchtelingen eens zonder gevaar voor eigen leven konden oversteken. Omdat ze op de vlucht zijn. En bevrijd bij ons terecht zouden kunnen in het land van melk en honing…

Angstland

Maar Europa is niet het land van melk en honing. Het lijkt veel eerder op het oude Egypte. Geregeerd door een hardvochtige Farao. Een Farao die de binnendringers als een bedreiging ziet. Want het worden er steeds meer! De Israëlieten werden indertijd onderdrukt door ze letterlijk klein te houden en klein te krijgen. Slaven werden ze. Daarom noemden ze Egypte Angstland: het land waar je niemand bent.

Anoniem

Ook de vluchtelingen zijn naamloos. Ze zijn anoniem. Asha ten Broeke schreef voor de Volkskrant: ‘Iedereen was Charlie, niemand nu een bootvluchteling.’ Waarom zegt niemand nu: ‘Dat had ik ook kunnen zijn; ik zou hetzelfde doen’?
We voelen ons bedreigd. We zijn blij dat er een zee tussen ‘ons’ en ‘hen’ ligt. Zou die zee gespleten worden, dan zou dat een ‘aanzuigende werking’ hebben. We willen voor onszelf houden wat we hebben, zoals in Egypte de Farao en zijn volk alles voor zichzelf wilden houden en vreemdelingen wilde anonimiseren.

Menswaardig

De bevrijding uit Egypte, via de doortocht door de Schelfzee, vieren de joden met Pasen. Ze lezen dan het bijbelboek Hooglied; een bijzonder liefdesgedicht over de liefde tussen God en mens.
Zou in plaats van de hardvochtigheid van de Farao, de liefde van God weer de doorslag kunnen geven? Dat we deze mensen dan niet meer in anonimiteit laten sterven of opsluiten, maar ze een naam geven en bij hun naam kennen. Dat we hen behandelen als mensen, die een veilig en beter thuis zoeken en waarmee we zoeken naar een menswaardige oplossing. Iedereen heeft het recht om iemand te zijn.

Afbeelding: Painting of splitting the Red Sea (Lidia Kozenitzky)

4 reacties op “Nieuwe Mozes gezocht
 1. WilmaV schreef:

  Wat een mooie tekst. Het zou iedereen aan het denken moeten zetten.

 2. Loes Hogeweg schreef:

  Dit is me uit het hart gegrepen. Dankjewel. Ik hoop nog vele mooie en goede blogs van jou te mogen lezen

 3. Hendrik Heinhuis schreef:

  Een goede overdenking over een heel moeilijk onderwerp.

 4. Marijke schreef:

  Prachtig verwoord. Dank je wel!

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
28 april 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars