Nieuwe Mozes gezocht

'Gezocht: nieuwe Mozes om voor de vluchtelingen de Middellandse Zee te splijten.' Deze spreuk van Loesje trof me.

Ja, als die vluchtelingen eens zonder gevaar voor eigen leven konden oversteken. Omdat ze op de vlucht zijn. En bevrijd bij ons terecht zouden kunnen in het land van melk en honing…

Angstland

Maar Europa is niet het land van melk en honing. Het lijkt veel eerder op het oude Egypte. Geregeerd door een hardvochtige Farao. Een Farao die de binnendringers als een bedreiging ziet. Want het worden er steeds meer! De Israëlieten werden indertijd onderdrukt door ze letterlijk klein te houden en klein te krijgen. Slaven werden ze. Daarom noemden ze Egypte Angstland: het land waar je niemand bent.

Anoniem

Ook de vluchtelingen zijn naamloos. Ze zijn anoniem. Asha ten Broeke schreef voor de Volkskrant: ‘Iedereen was Charlie, niemand nu een bootvluchteling.’ Waarom zegt niemand nu: ‘Dat had ik ook kunnen zijn; ik zou hetzelfde doen’?
We voelen ons bedreigd. We zijn blij dat er een zee tussen ‘ons’ en ‘hen’ ligt. Zou die zee gespleten worden, dan zou dat een ‘aanzuigende werking’ hebben. We willen voor onszelf houden wat we hebben, zoals in Egypte de Farao en zijn volk alles voor zichzelf wilden houden en vreemdelingen wilde anonimiseren.

Menswaardig

De bevrijding uit Egypte, via de doortocht door de Schelfzee, vieren de joden met Pasen. Ze lezen dan het bijbelboek Hooglied; een bijzonder liefdesgedicht over de liefde tussen God en mens.
Zou in plaats van de hardvochtigheid van de Farao, de liefde van God weer de doorslag kunnen geven? Dat we deze mensen dan niet meer in anonimiteit laten sterven of opsluiten, maar ze een naam geven en bij hun naam kennen. Dat we hen behandelen als mensen, die een veilig en beter thuis zoeken en waarmee we zoeken naar een menswaardige oplossing. Iedereen heeft het recht om iemand te zijn.

Afbeelding: Painting of splitting the Red Sea (Lidia Kozenitzky)

4 comments on “Nieuwe Mozes gezocht
 1. Avatar WilmaV schreef:

  Wat een mooie tekst. Het zou iedereen aan het denken moeten zetten.

 2. Avatar Loes Hogeweg schreef:

  Dit is me uit het hart gegrepen. Dankjewel. Ik hoop nog vele mooie en goede blogs van jou te mogen lezen

 3. Avatar Hendrik Heinhuis schreef:

  Een goede overdenking over een heel moeilijk onderwerp.

 4. Avatar Marijke schreef:

  Prachtig verwoord. Dank je wel!

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
28 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief