Er is een nieuwe Reformatie nodig na #MeToo

In de vele verhalen die loskomen via #MeToo over seksuele intimidatie, misbruik en verkrachting ontstaat steeds vaker een trial by media. Verhalen van slachtoffers komen in de media en worden beoordeeld. En beschuldigden moeten zich openlijk verdedigen, zoals gisteren nog in het programma Pauw. Is er niet iets anders nodig? Een nieuwe reformatie* en een nieuwe beeldenstorm?

Waarom worden mensen #metoo-moe?

De verhalen van slachtoffers maken mensen #metoo-moe. Zou dat komen omdat we na zoveel verhalen met de vraag blijven zitten: en wat nu? Het kan niet blijven bij het openlijk vertellen van deze verhalen. Er ontstaat een sfeer van een publiek proces, waarin slachtoffers en beschuldigden het nakijken hebben. Wat kunnen we wel doen met al deze verhalen?

Er is een nieuwe reformatie en beeldenstorm nodig na #metoo

De #metoo-verhalen maken duidelijk dat er een nieuwe beeldenstorm en een nieuwe reformatie nodig zijn. Seksistische beelden waarmee naar vrouwen én mannen worden gekeken moeten neergehaald worden. We kunnen niet over mensen praten als objecten, en we mogen dat door beelden die mensen van ons hebben ook nooit worden. Daarom moeten we de omgangsvormen waarmee we elkaar benaderen ook opnieuw vormgeven. Ook in de verwerking van grensoverschrijdend handelen.

Waarom voelen slachtoffers zich nu geremd?

Nu voelen slachtoffers zich door schaamte en schuldgevoel geremd om met hun verhaal naar buiten te komen. In alle reacties op de #metoo-verhalen merken we ook hoe die gevoelens worden gevoed. Er wordt gebagatelliseerd en geïntimideerd, waarmee slachtoffers het gevoel krijgen zelf in het beklaagdenbankje te komen. Waarom hebben ze nooit iets gezegd? Waarom lieten ze het toe? Zelfs een publiek oordeel over de ‘smeerlappen’ en ‘klootzakken’ slaat als een boemerang op hen terug. Wat zegt dat wel niet over hen?

Een nieuwe reformatie, een koninklijke weg

Een nieuwe reformatie vraagt van ons om een koninklijke weg te zoeken: veilige plekken, waarin het normaal is dat je zonder schaamte- en schuldgevoel je verhaal kwijt kan, en waarin goede hulp geboden. Die goede hulp kan op een gegeven moment ook helpen om eventueel aangifte te doen, maar daar gaat het niet in eerste instantie om. Hulp is er niet in eerste instantie om tot een juridisch proces te komen, met alle kwetsbaarheid van dien, maar om tot een proces te komen van verwerking, van gehoord worden, van erkenning. Zodat mensen aan het roer kunnen blijven staan van hun eigen leven.

Een andere mentaliteit

Voor die reformatie is een andere mentaliteit nodig. Een mentaliteit zonder beelden van elkaar, waarin we over de ander oordelen of waarmee we over de ander denken te kunnen beschikken. Want daarmee tekenen en ketenen we mensen. Dat oordelen en beschikken doen we al in een grap of in een aanraking, een opmerking tussendoor ‘waarmee we niets bedoelen’. In die nieuwe mentaliteit zoeken we gerechtigheid, waarin mensen tot hun recht komen, er mogen zijn, met hun verhaal. Zo’n mentaliteitsverandering is nodig om slachtoffers niet te dwingen om zo publiekelijk hun verhaal te moeten vertellen om tot hun recht te komen.

Een kaarsje voor wie zoekt naar gerechtigheid

Ik wil graag een kaarsje branden voor mensen die ook nu weer geraakt worden door een #metoo verhaal en de reacties daarop. Ik hoop dat een nieuwe reformatie en beeldenstorm kan leiden tot meer veiligheid die voorkomt en die gerechtigheid zoekt. Om je te laten zijn wie je bent, zonder oordeel.

*Reformatie is de beweging die vandaag precies 500 jaar geleden begon in de toenmalige kerk met de 95 stellingen van Maarten Luther. Reformatie betekent letterlijk her-vorming, het opnieuw vormgeven, in dit geval van de kerk. De Reformatie-beweging leidde indertijd tot een beeldenstorm, waarin heiligen- en andere beelden uit kerken werden gesloopt. In deze blog doel ik op het opnieuw vormgeven van omgangsvormen tussen mensen en het neerhalen van beelden die we van vrouwen en mannen hebben in de omgang.

Foto: The Trials or Mr Bruce Wayne, Susian Soosay (flickr.com)