Nieuwe Sinterklaas tradities: 7 uit & thuis tips

Wie Sinterklaas zegt, zegt traditie. Wat die traditie dan precies is, dat is voor iedereen verschillend. Tradities komen en gaan, en nieuwe tradities worden geïntroduceerd. Welke nieuwe tradities lijken jou wel wat?

Traditie van en voor altijd

Tradities voelen, zo gauw als we ze zo noemen, als iets dat er altijd al was, en ook eigenlijk altijd zou moeten blijven. Dat is het moeilijke eraan. Wat tot een traditie wordt verklaard, krijgt al gauw een soort eeuwigheidswaarde, wat ze bijna onbediscussieerbaar maakt. We zien het rondom zwarte piet, maar ook bij heel veel andere elementen van het feest. ‘Het Sinterklaasfeest hóórt…’ en dan volgt er een gewoonte. In geloven zien we dat ook vaak. Een dominee die niet met het ‘Ere zij God’ eindigt op Kerstavond krijgt zeker commentaar, en zo zijn er meer dingen in geloof en kerk die we vaak als ‘van alle tijden’ beschouwen, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. En ook niet hoeven te zijn.

Nieuwe tradities

Tradities kunnen plaatsmaken voor nieuwe tradities. Hierin kunnen de waarden op een andere manier voortleven. Dat zie je rondom het Sinterklaasfeest. Er zijn tal van nieuwe tradities in opkomst, die soms verdwijnen, en soms blijven. Soms schuren ze met bestaande tradities, soms zijn ze waardevolle aanvullingen. Ik zet zeven nieuwe sinterklaastraditie voor je op een rijtje.

1. Het nieuwe inpakken: ‘Furoshiki’

SinterklaasOp Pinterest is er één bepaalde manier van inpakken heel populair. Die manier heet ‘furoshiki’ en komt uit Japan. Hierbij gebruik je (thee)doeken in plaats van inpakpapier. Het is dus een stuk duurzamer en de ontvanger heeft er ook nog eens wat aan. Het ziet er wel heel ingewikkeld uit, maar als je de stappen goed volgt, dan kun jij het ook.

Natuurlijk kun je ook je kinderen volgens de nieuwste traditie van het Sinterklaasjournaal een mooie tekening laten maken, die de pieten kunnen gebruiken om je cadeautjes in te pakken. Laat ze niet vergeten hun naam erop te zetten, want het boek van de Sint is verwaterd.

2. Hét Sinterklaasrecept van dit jaar: de pepernoten-cheesecake

Wie zoet is krijgt lekkers… Als er iets bij Sinterklaas hoort dan zijn het wel mierzoete snoepjes en gebak. Wat denk je van het recept van het jaar: de pepernoten-cheesecake. Met een recept dat iedereen kan volgen. Wat is jouw favoriete Sint-snoep?

3. Sinterdel

Van het meest favoriete Sint-snoep naar de nieuwste Sint-snack: in Breda is de Sinterdel uitgevonden. Een frikandel in de vorm van een S met mayonaise, én als ‘toefje op de pudding’ pepernotenschaafsel. Lijkt het jou wat? Het is van dezelfde maker als de krokodel, de kroket met stukjes fricandel. Zo lust ik er nog wel een paar…

4. #sinterkerstennieuw

Wanneer vier jij eigenlijk Sinterklaas? Door alle drukke agenda’s is dat wel eens lastig plannen. Voor als alle feestdagen in december niet zo goed uitkomen om met vrienden en familie een afspraak te maken, dan is er sinds een aantal jaar de nieuwe traditie van SinterKerstenNieuw. Voor veel families en vriendengroepen is het combineren van verschillende cadeau-momenten een uitkomst in een drukke tijd met werk, (schoon)families waar je rekening mee moet houden, kinderen die uit huis wonen en hun eigen leven hebben. Is dat ook een oplossing voor jou, of hou je Sinterklaas en Kerst liever gescheiden? Hoe vind jij dat eigenlijk: cadeautjes met Kerst?

5. Schoenbeurt

De voorpret van het Sinterklaasfeest is natuurlijk je schoen zetten. Als je kinderen oud genoeg zijn is de schoenbeurt een leuk idee. Iedereen heeft een keer een schoenbeurt. Dan mag je van je zakgeld iets kopen voor in ieders schoen, pepernoten strooien, een hap uit de appel nemen en het water opdrinken. Leuk idee?

6. Sinterklaasfilms

Vanaf de herfstvakantie kun je weer naar de nieuwe Sinterklaasfilms met je kinderen. Het leuke van Sinterklaasfilms vind ik altijd dat er nieuwe elementen aan het Sinterklaasverhaal worden toegevoegd, die passen in de mystiek van Sinterklaas. Dit jaar verliest Sints paard Amerigo zijn gouden hoefijzer. Dat heeft hij nodig om het dak op te kunnen:

Ook in het Sinterklaasjournaal worden elk jaar nieuwe elementen toegevoegd. Zo waren er nog niet lang geleden de Witte Wieven. Je hoort er nooit meer van. Sommige dingen slaan aan, andere niet. Ik hoop wat dat betreft dat die hulpsinterklazen niet blijven hangen. Wat moet ik als Sint nu zeggen tegen een kind als het aan mij vraagt of ik de echte ben? Ja natuurlijk!

7. Sinterklaasconference

Een aantal jaar geleden begon cabaretier Javier Guzman met de Sinterklaasconference. De laatste is helaas alweer van 2015, want hij heeft zich nu toegelegd op Oudejaarsconferences.

Tekst gaat hieronder verder

Leuk om naar te kijken met de hele familie. Gezellig lachen met elkaar. Jammer dat Guzman de traditie zelf heeft losgelaten, maar wel heeft geclaimd. Sinterklaasconference.nl verwijst door naar zijn eigen website, en mag niet door iemand anders worden gebruikt. Martijn Koning probeerde het nog datzelfde jaar met Sint & Nieuw. Zou jij het graag weer terug willen zien?

Tot slot is er nog één traditie die niet nieuw is, maar die ik graag weer zou zien terugkomen:

Koek vergulden

We deden het vroeger altijd, in de middag vóór pakjesavond: koek vergulden. Speculaaspoppen versierden we met glazuur dat als een soort lijm werkte voor versiersels, van hagelslag tot van die zilveren balletjes. Die moest ik er altijd weer uithalen als ik de vergulde koek opat, want je zou je kiezen er eens op kunnen breken. Een leuke en gezellige lekkernij. Leuk om met elkaar te doen!

Een fijne Sinterklaasavond (of wanneer je het ook viert)!

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
5 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief