“Niks is onmogelijk”

Voetbalhistorie. Dat is het nu al, het WK voetbal voor vrouwen van 2019 en kan morgen, zondag 7 juli, nog bekroond worden. Tegen het beste team van de wereld tot nu toe, dat dan weer wel. Maar het kan, want om met coach Sarina Wiegman te spreken: “Niks is onmogelijk”.

Genot

Wat heb ik genoten de afgelopen weken van die Nederlandse vrouwen op het veld. Nou, eigenlijk vooral buiten het veld. Over de wedstrijden zelf is van alles te zeggen. Aangezien ik ook één van de miljoenen coaches ben in dit land, zou ik dat kunnen doen, maar dat laat ik graag aan de échte deskundigen over.

Team

Het gaat mij vooral om wat ze hebben bereikt, hoe ze daarop reageren en wat ze erover zeggen. Dat laat zo duidelijk zien dat je óók (of misschien wel juist) met voetbal er voor elkaar moet zijn en het vooral sámen, als team, moet doen.

Uitspraken

Wat een prachtige uitspraken kwam ik tegen, bijvoorbeeld van coach Sarina Wiegman: “Als de één wat minder speelt, dan moet de ander zorgen dat ie beter speelt. Zo kun je op elkaar rekenen en dan kun je weer verder bouwen met je team.”

Vertrouwen

Of van speelster Shanice van de Sanden, voor wie vertrouwen van de fans een toverformule is: “Kijk toch eens wat je kan bereiken als je heel veel vertrouwen in elkaar hebt. Je hebt alleen maar elkaar nodig, dan kan je gewoon de finale halen op een WK.”

Meer

Door die enorme drive van het team, deed Wiegman ook die uitspraak, niks is onmogelijk: “Als je als team functioneert, kun je meer. En dan hoef je niet altijd beter te zijn dan een tegenstander. Dan kun je van iedereen winnen.”

Motto

Het is bijna een levensmotto, iets wat ik mee zou willen geven aan mijn kinderen. Zeker in deze maatschappij die zo individualistisch en soms egoïstisch is ingericht. Doe het samen. Gaat het met jou even wat minder goed, vraag de ander om je even te helpen. De volgende keer is het misschien andersom. Zo kom je samen verder. Zo word je samen kampioen.

Bekroning

Wat mij betreft zijn deze vrouwen van het Nederlands elftal al samen een grote kampioen. Daar zou een kroon morgen heel goed bij passen! Hun vechtlust geeft vertrouwen. Net als het feit dat bij de laatste zege van Nederland op de VS (1996) bondscoach Sarina Wiegman als voetballer in de basis stond. Niks is onmogelijk!

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
6 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief