Nineve

Kent u het verhaal van Jona? De profeet die moest profeteren in de stad Nineve? De stad zou verwoest worden als haar inwoners hun leven niet zouden beteren.

Jona wilde niet en pakte de boot naar Tarsis, overzee. ‘Die mensen daar die kunnen mij wat’, zei Jona en hij ging op pad. Uiteindelijk kwam er storm, Jona moest het ontgelden en werd overboord gesmeten. Een vis slokte hem op, en na drie dagen werd hij op het land gespuugd. Lang verhaal kort: Jona ging toch, met tegenzin, naar Nineve en bracht daar de boodschap dat de stad over veertig dagen zou worden verwoest als men zich niet bekeerde. De mensen kwamen tot inzicht en de stad werd gespaard. Ook dat weer tot ergernis van Jona.

Ik wil niet

Als kind vond ik het altijd al een prachtig maar ook even wonderlijk verhaal. Dat kwam door die vis natuurlijk. We zongen er een kinderliedje over. ‘Jona, Jona, ga naar Nineve. Ik wil niet!’ Dat laatste moest je natuurlijk heel hard roepen.
Als je ouder wordt en het verhaal beter leest, blijft het even wonderlijk, zoniet wonderlijker. Natuurlijk nog steeds vanwege die vis, maar niet minder om de les die Jona van God leert. God geeft om mensen.

IS

De link naar het heden is natuurlijk snel gelegd. Nineve was deze week in een keer weer wereldnieuws. Barbaren van IS sloegen de restanten van die eeuwenoude stad kort en klein. God is barmhartiger dan IS, zullen we maar zeggen. Ik vind het vaak beangstigend hoe de wereld zich momenteel ontwikkelt. Niets en niemand ontziende fanatiekelingen die alles en iedereen om zich heen verwoesten. Voor nu en de toekomst. Grootmachten die een gevaarlijk schaakspel spelen. Banken die niks hebben geleerd de afgelopen jaren. En ga zo maar door.

God geeft om mensen

De mensen in Nineve kregen veertig dagen de tijd zich te bedenken en tot inkeer te komen. Veertig dagen. Lijdenstijd. Veertig dagen van inkeer, om toe te leven naar Gods reddend ingrijpen in deze wereld door Jezus. Hoe de wereld zich ook ontwikkelt, hoe barbaars mensen ook worden, dat ingrijpen is gebeurd. God draait dat niet meer terug. God geeft om mensen!

Lees ook het lunchgedicht van Paul van Noort over Jona.

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief