MENUMENU

Nineve

Kent u het verhaal van Jona? De profeet die moest profeteren in de stad Nineve? De stad zou verwoest worden als haar inwoners hun leven niet zouden beteren.

Jona wilde niet en pakte de boot naar Tarsis, overzee. ‘Die mensen daar die kunnen mij wat’, zei Jona en hij ging op pad. Uiteindelijk kwam er storm, Jona moest het ontgelden en werd overboord gesmeten. Een vis slokte hem op, en na drie dagen werd hij op het land gespuugd. Lang verhaal kort: Jona ging toch, met tegenzin, naar Nineve en bracht daar de boodschap dat de stad over veertig dagen zou worden verwoest als men zich niet bekeerde. De mensen kwamen tot inzicht en de stad werd gespaard. Ook dat weer tot ergernis van Jona.

Ik wil niet

Als kind vond ik het altijd al een prachtig maar ook even wonderlijk verhaal. Dat kwam door die vis natuurlijk. We zongen er een kinderliedje over. ‘Jona, Jona, ga naar Nineve. Ik wil niet!’ Dat laatste moest je natuurlijk heel hard roepen.
Als je ouder wordt en het verhaal beter leest, blijft het even wonderlijk, zoniet wonderlijker. Natuurlijk nog steeds vanwege die vis, maar niet minder om de les die Jona van God leert. God geeft om mensen.

IS

De link naar het heden is natuurlijk snel gelegd. Nineve was deze week in een keer weer wereldnieuws. Barbaren van IS sloegen de restanten van die eeuwenoude stad kort en klein. God is barmhartiger dan IS, zullen we maar zeggen. Ik vind het vaak beangstigend hoe de wereld zich momenteel ontwikkelt. Niets en niemand ontziende fanatiekelingen die alles en iedereen om zich heen verwoesten. Voor nu en de toekomst. Grootmachten die een gevaarlijk schaakspel spelen. Banken die niks hebben geleerd de afgelopen jaren. En ga zo maar door.

God geeft om mensen

De mensen in Nineve kregen veertig dagen de tijd zich te bedenken en tot inkeer te komen. Veertig dagen. Lijdenstijd. Veertig dagen van inkeer, om toe te leven naar Gods reddend ingrijpen in deze wereld door Jezus. Hoe de wereld zich ook ontwikkelt, hoe barbaars mensen ook worden, dat ingrijpen is gebeurd. God draait dat niet meer terug. God geeft om mensen!

Lees ook het lunchgedicht van Paul van Noort over Jona.

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
11 maart 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars