Nog steeds Pasen.

Pasen gaat door tot aan Pinksteren en daarom dit waar gebeurd verhaaltje. Pasen kan verrassend anders zijn.

Angelique gaat met haar dochtertje Suus naar de begraafplaats. Suus draagt een mooie bos voorjaarsbloemen, bestemd om op het graf van Jan te leggen. Het is de verjaardag, de geboortedag van Jan, die toen Suus heel klein was, de oppaspapa van Suus en haar grote broer was.

Suus weet dat allemaal niet meer, maar ze weet wel dat ze op de begraafplaats een beetje rustig moet zijn, want er liggen allemaal mensen begraven. Mensen die dood zijn en daar word je verdrietig van. Soms. Vandaag is Suus niet verdrietig, want, zo heeft haar moeder gezegd, “Jan is vandaag jarig en daarom brengen we bloemen”.  En zij mag ze dragen. Ze doet haar best om netjes te lopen, maar de zon schijnt zo mooi, echt lenteweer en dan wil ze zo graag huppelen.

Dan zijn ze bij het graf en met een weids gebaar legt Suus de bloemen neer. Die klus is geklaard, maar dan komt de grote vraag. “Mama, wie is Jan ook al weer. Ik weet het niet meer”. Angelique legt het rustig uit. Het geeft niet dat Suus het niet meer weet, ze was ook nog zo klein, maar nu vertelt mama het en ze maakt er zo haar eigen denkbeeld bij. “Had Jan ook een vrouw?” Had Jan ook kinderen?” Bij de antwoorden moest ze toch wel even haar wenkbrauwen fronsen. Jan was de man van Froukje en de papa van… “Maar dat kan toch niet? Froukje is toch met Wilcoo en Wilco is toch de papa van…”. Haar mond staat niet stil. Maar dan heeft ze zelf een antwoord. Gelukkig dat Wilco er is, want Jan is dood. En met iemand dood is kan je niet getrouwd zijn en niet praten en zingen. “Mam, we kunnen toch wel voor Jan zingen hè” en zachtjes zet ze in “Lang zal hij leven, lang zal hij leven…Mama, je moet ook zingen!”

Met een brok in haar keel zingt Angelique mee “Lang zal hij leven in de gloria”.

Als ze terug gaan huppelt Suus naar de auto en alle verjaardagsliedjes worden gezongen terwijl Angelique denkt: “Ja, dit is ook Pasen. Lang zal Jan leven in Gods gloria!

foto Carmen Rockstroh
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 april 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief