MENUMENU

Noodweer

Gastblogger Jacqueline is met haar man en drie kinderen aan het kamperen in de Ardennen. Alles gaat goed totdat het noodweer wordt. Hoe zal het met de kinderen gaan als alles onder je voeten lijkt weg te spoelen.

Anders dan thuis

Dat kinderen soms anders reageren dan je verwacht, mocht ik, Jacqueline Jacobs, afgelopen week ervaren.

Onze middelste (11 jaar) is gebaat bij regelmaat en duidelijkheid. Nu we vakantie hebben, gaat alles anders dan thuis. We proberen zo duidelijk mogelijk te zijn, maar toch lijken botsingen met haar onvermijdelijk.

Noodweer

Dan krijgen we te maken met noodweer. Alles wordt letterlijk en figuurlijk onder onze voeten weggespoeld. We staan een uur lang de tent vast te houden, terwijl het blijft regenen en hagelen. Het water stroomt nu langzaam aan alle kanten de tent binnen. De jongste raakt in paniek! Zijn oudste zus troost. De middelste laat het gelaten over zich heen komen. Ze heeft ook haar moeilijke momenten. Maar als het tijd is voor actie, redden wat er te redden valt, steekt ze haar handen uit de mouwen. Juist zij neemt het voortouw. Ik krijg vaak te horen dat ze zo handig en behulpzaam is. Nu kan ik niet anders dan dat beamen.

Schade opnemen

Na het langste uur ooit stopt het met regenen. We kunnen de schade opnemen. Het water stroomt als een beekje onder, door en langs onze tent, maar de tent zelf is nog heel. De nacht hier doorbrengen is geen optie.

Ik slaap met de jongste twee op een zolder met 30 andere gedupeerden, manlief blijft in onze tent en de oudste slaapt bij buren.

Dat we moeten slapen in de kleren die we aan hebben is wat vreemd, maar ze maken er geen punt van.

De volgende ochtend

De volgende ochtend helpen ze alles uit de tent te halen. Even later halen en smeren zij de broodjes voor het ontbijt. Daarna gaan ze hun eigen gang, terwijl mijn man en ik alles schoonmaken en drogen. Als na een dag hard werken alles schoon en droog is, komt er een einde aan een spannende, onduidelijke 24-uur en gaan we weer over op de regelmaat van de vakantie. Mèt bijbehorende botsingen en buien.

Maar als ik zie wat het water op het lagere gedeelte van de camping aangericht heeft, omgevallen bomen, weggespoelde paden, besef ik dat dit ook anders af had kunnen lopen en kan ik alleen maar dankbaar zijn dat ik mijn kinderen nog bij me heb!

Zoals ze zijn, mèt hun buien

foto: Jacqueline Jacobs
   noodweerd1
3 reacties op “Noodweer
 1. Egbert schreef:

  Fijn dat het zo is afgelopen. Als het natuurgeweld losbarst – en dan ook nog wanneer je in een tent verblijft-
  voel je je klein en nietig. Geweldig dat je kinderen dan ieder voor zich verschillend reageren en helpen. En jullie als ouders waren er bij om hen zo goed mogelijk te beschermen. Fijne vakantie nog! En dank voor het delen van je blog!

 2. Irma schreef:

  Sjonge zeg, wat een avontuur! Wat een wonder dat het zo is afgelopen. Hopelijk hebben jullie hierna toch nog kunnen genieten van de vakantie.

 3. lubbien schreef:

  kamperen met kinderen dat kan dus een heel avontuur zijn. wij hebben een karsten tent en die blijft altijd staan, desnoods drijft hij weg, maar tjonge wat een lende. ik hoop dat het ondertussen allemaal weer droog en schoon is. een fijne vakantie nog en geniet van de kinderen. ze zijn allemaal heel bijzonder.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
24 augustus 2016

[views]
Kaarsjes:
 •  

  Bobbie Athena

  Ik hoop dat jouw leven heel mooi en heel lang en heel gelukkig en heel goed mag zijn
 •  

  T.

  Een kaarsje voor T., die vandaag toetsen heeft waar ze zo vreselijk tegenop ziet maar die ook zo ontzettend belangrijk zijn voor wat ze heel graag wil! Dat ze geen last van faalangst zal hebben, maar de toetsen gewoon zal maken op basis wat ze kan en weet. Want dan haalt ze ze ongetwijfeld!
 •  

  Willie

  Ik wil een kaarsje branden voor Willie en Jan, die door een moeilijke tijd heen gaan en wel wat licht en de Lichtbron kunnen gebruiken.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars