Nooit alleen

Voel jij je weleens alleen? Misschien als je ’s avonds zelf het licht uit moet doen, er niemand is om de dag mee af te sluiten. Misschien voel je je soms alleen in een groep, omdat je je onbegrepen voelt of niet gezien. Ik kan mezelf soms echt alleen voelen. En God is op die momenten voor mijn gevoel ver weg. Dan zeg ik maar in het schijnbare luchtledige dat ik me alleen voel en teleurgesteld.

Soms zijn er van die momenten dat je je letterlijk zoals ze zeggen, van God verlaten voelt. Zelfs Jezus zei het voor hij stief aan het kruis, ‘Mijn God, mijn God, waarop hebt u mij verlaten?’. Als zelfs Jezus zich door God verlaten voelde…

God is meervoud

Afgelopen zondag waren we te gast in een kerk. De spreker preekte over de schepping. Hij vertelde dat als er in het scheppingsverhaal over God gesproken wordt, daarvoor in de oorspronkelijke schrijftaal, Hebreeuws, een meervoudsvorm gebruik wordt. Dus er wordt over God gesproken als een meervoud. Tegen het eind van het scheppingsverhaal, in Genesis hoofdstuk 1, wordt verteld over de schepping van de mens er staat: ‘God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken.’’* Een bekende tekst. Maar de spreker zondag legde de link naar eenzaamheid. God is een meervoud, God is dus nooit alleen. En als wij dan gemaakt zijn als evenbeeld, lijkend op die samen-God, dan zijn we dus nooit alleen, net als hij.

Niet alleen

Is dit de oplossing voor alle eenzaamheid op de wereld? Natuurlijk niet. Want ook al was dit een ontzettende eye-opener voor mij, het weten dat ik niet alleen bèn, zorgt er helaas niet voor dat ik me nooit meer alleen voel. Mijn verstand en mijn gevoel zijn twee verschillende dingen. Toch troost het me, het weten dat ik niet alleen ben. En als ik me weer eens eenzaam vóél, dan weet ik dat ik niet in het luchtledige praat. Want ik ben niet alleen, ik ben gemaakt als spiegelbeeld van een samenzijnde God. God is samen, maar hij maakte ook niet maar één mens. Als mensen zijn we ook samen. Laten we elkaar steeds opnieuw laten weten dat we niet alleen zijn, daarin Gods handen en voeten op aarde zijn. Zeggen, ‘hee, je bent niet alleen!’.

*Gen.1:26

Foto: Giorgio Galeotti
Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
28 februari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief