Nooit meer verwijten naar elkaar? Zo gaat dat lukken

Verwijt jij je partner vaak iets? Probeer het eens om te draaien en maak er een wens van. Dat levert jou en je partner uiteindelijk veel meer op.

We kunnen elkaar tijdens een woordenwisseling behoorlijk wat verwijten. Zij praat altijd door de ander heen. Zij beslist, hij moet altijd toegeven. Als hij een keer heeft opgeruimd en gezogen, dan verwacht hij een staande ovatie. En waarom reageert zij nou nooit eens lekker enthousiast als hij ergens blij over is? Waarom altijd zo kritisch op zichzelf en anderen?

Vervelende eigenschappen

Als je eenmaal bezig bent met een ijzersterke monoloog over de vervelende eigenschappen van de ander, waarvan je nog niet wist dat ze bestonden toen je elkaar verliefd in de ogen keek, kun je jezelf binnen een half uur een scheiding aanpraten.

Achter elk verwijt zit een wens

Vergeet even waar de ander allemaal in tekortschiet. Wat hij of zij nalaat, hoe je diegene het liefst het huis uit zou willen gooien met alle spullen er achteraan. Bedenk wat je wél graag zou willen. Daar heeft een ander namelijk veel meer aan.

Omdraaien

Probeer op adem te komen en bedenk dat achter elk verwijt een wens zit, zegt relatietherapeut en schrijfster Sue Johnson in haar boek ‘Houd me vast’. Je zegt dan misschien wel: “Je luistert nooit naar me, je zit alleen maar op je telefoon,” maar je bedoelt waarschijnlijk: “Ik wil zo graag met je praten, ik heb behoefte aan jouw aandacht en aan jouw liefde. Ik wil dat we het goed hebben samen en een hechte eenheid vormen.” Of: “Ik wil zo graag dat we samen de verantwoordelijkheid nemen voor ons gezin, voor de zorgen om de kinderen.” Met andere woorden: “Ik verwijt je van alles (en de helft blaas ik op of meen ik niet, maar dat zal ik nu never nooit toegeven), maar eigenlijk wil ik gewoon dat je me nu even vasthoudt.”

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief