De nummer 5 van de MijnKerk TOP2000

Misschien luister je deze dagen wel veel naar de TOP2000 op NPO2. Mijn Kerk heeft via de TOP2000-kerkdiensten ook een TOP2000 lijst. Nou ja, in ieder geval hebben we een TOP5. Vandaag een blog van dominee Otto Grevink over de nummer 5: Fix You van Coldplay.

Jezus fikst je!

Het nummer ‘Fix You’ van Coldplay is niet per se een christelijk lied. Maar het kan wel iets verwoorden van wat we in Jezus vinden. Misschien dat het nummer daarom zo hoog in de MijnKerk TOP2000 lijst staat!

‘Wanneer je je best doet, maar het niet lukt; wanneer je krijgt wat je wilt, maar niet wat je nodig hebt; wanneer je je zo moe voelt, maar niet kan slapen; vaststaat in z’n achteruit. Wanneer de tranen van je wangen stromen; wanneer je iets verliest wat je niet kunt vervangen; wanneer je van iemand houdt, maar het leidt nergens toe…’

Wat zou je dan wensen? Wat heb je nodig? Dat gevoel, dat je leven op de rem staat, dat je niet voluit kunt leven, maar steeds tegengas ervaart; wat donker voelt dat. Je zou toch willen dat iemand dat oplost, dat iemand dat repareert, doorbreekt, een lichtje aansteekt?

‘Lichtjes zullen je naar huis leiden; het vuur in je ontsteken; en ik zal proberen je te fiksen.’

Jezus is die fikser! En er is een hoop te fiksen. Veel dat niet loopt, maar vastloopt, ontloopt, verloopt, afloopt, stukloopt. Daarom werd Jezus geboren. Om dat in en voor ons te fiksen. Het is een woord dat we misschien niet zo voor Jezus in gedachten hadden, maar een populair lied reikt ons dat woord aan.

Filmpje

Eerder deze maand maakte dominee Janneke Nijboer ook een filmpje over dit lied van Coldplay. https://www.mijnkerk.nl/preken/breekbaar/

foto header: Flickr, Kathryn Connel