Oker

Op weg terug naar ons appartement besluit ik nog even naar de supermarkt op Wilshire Boulevard te gaan. Ik loop langs de schappen met broodbeleg. Mijn kind is dood en mijn buik is leeg, dreunt het in mijn hoofd, maar ik doe alsof het goed met me gaat. Niets aan de hand. Ik. Doe. Boodschappen.

Een roman over een thema wat misschien niet zo voor de hand ligt terwijl er, denk ik, veel echtparen zijn die hetzelfde meemaken. Het verwachten van je tweede kindje en uiteindelijk dat kindje, wat te vroeg geboren wordt verliezen. Ik schrijf dat nu zo in één zin op maar in het boek wordt het op een ontroerende en aangrijpende manier verteld.

Van luchtig naar verlies

Het verhaal is een mengeling van contrasten. Want de ouders en hun dochtertje van 4 jaar vertrekken voor enkele maanden naar de USA in verband met hun werk en dat geeft een luchtig geheel. Gewoon leven op een andere plek met alles wat daarbij komt kijken. Prachtige natuurbeschrijvingen en een road trip zijn onderdeel van het verhaal.

Maar onder die laag van het hier en nu, ligt de verse wond van het verlies dat ze hebben geleden. Het is ontroerend om te zien hoe verschillend de moeder en de vader het hele proces hebben ervaren. Langzaam komen ze daarin tot een eenheid, terwijl ze hun eigen weg gaan die toch ook de weg van hen samen is.

Loslaten en ontvangen

Verrassend is ook het vaste geloof van beide ouders en hun overgave aan God. Daar werd ik echt door geraakt, door het boek heen zie je de verandering en aanvaarding komen van het loslaten en overgeven, maar ook het opnieuw mogen ontvangen .

Wat mij bijzonder trof is het feit dat de ouders ondanks hun verdriet zich altijd heel en compleet hebben gevoeld. Ze laten zien dat hemel en aarde in elkaar overgaan en diep met elkaar blijven verbonden. Ze merken dat God hen een weg wijst die alle verstand te boven gaat en die zekerheid geeft in elke situatie.

Robin Elias is de gezamenlijke schrijversnaam van David Onnekink en Martine Veldhuizen. En het boek Oker is hun eigen verhaal. Met dank aan gastrecensent Simone Hopman-Bol. De boekpresentatie van Oker is vrijdag 20 april in Nijkerk.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief