Om in een doosje te doen

Kort geleden vroeg iemand waar ze met haar dankbaarheid naar toe moest. Ze was voor heel veel dingen die waren gebeurd dankbaar en wilde dat verbinden aan een bijzonder kadootje. Het adres van haar dankbaarheid was voor haar God, maar het zou mooi zijn om de goede dingen niet te vergeten in de dagelijks gang van het leven.

Bewaardoosjes

Ik moest meteen denken aan de twee doosjes die ik met mijn dochter heb gevuld. Ze was een jaar of zeven en erg verdrietig. De reden van haar verdriet was de verhuizing en dat ze afscheid moest nemen van haar beste vriendinnetje die ze al vanaf de creche kende. Ook was er een jaar eerder een jongen uit haar klas overleden. Voor een volwassene is het al zoeken hoe je daar mee om kunt gaan en dat is het zeker voor een kind. We verzonnen twee doosjes om dingen in te bewaren.

Doosjes in de kerk

Splinters van het kruis van Christus

Bijzondere voorwerpen worden in de kerk al sinds eeuwen in prachtige doosjes bewaard. Vaak zijn het een stukje bot, of een plukje haar van heiligen. Deze voorwerpen maken de plek waar ze bewaard worden ook een beetje heilig. In de bijbel komen wij ook een bewaardoos tegen. Je kent vast en zeker het verhaal van Noach, die een boot bouwde en alle dieren in paren in die boot een plek gaf. Het vreemde woord ark kan ook vertaald worden met kist. In dit verhaal horen wij hoe het meest kostbare, het leven, in een kist wordt gedaan.

Dierbare dingen doosje

Ik denk dat het iets is dat bij mensen hoort, om het bijzondere te willen bewaren en bij je te houden. In het ene doosje van mijn dochter heeft ze spulletjes gestopt die horen bij haar verdriet. Kleine aandenkens van haar oude school, het vriendinnetje en haar gestorven klasgenoot. In de andere doos zitten spulletjes om blij van te worden. Lieve briefjes, een schelp gevonden tijdens een vakantie, een engeltje als een verwijzing naar God die voor je zorgt.

Misschien is het ook een idee voor jou, om dierbare dingen in een doosje te doen voor momenten dat je het nodig hebt. Wie weet heb je ooit al eens zo’n doosje gemaakt. Het zou leuk zijn als je een foto opstuurt en het hier wilt delen. Hieronder zie je mijn doosje, dat ik maakte naar aanleiding van een bijzondere reis.

Janneke’s dierbare dingen doosje