Hoe leer je je kind omgaan met boosheid en teleurstelling?

In haar laatste uitzending sprak Eva Jinek met oud-president Bill Clinton naar aanleiding van de Aids-conferentie in Nederland. Dat gesprek ging onvermijdelijk ook over de boosheid onder Amerikanen en Europeanen. Boosheid waardoor een ander type leiders als Trump aan de macht komt. Een boosheid die we allemaal om ons heen zien en misschien ook voelen. Boosheid omdat je voelt niet gezien te worden in de problemen die je ervaart.

Positief

Clinton had daar een opvallend positieve blik op. Je kunt zelf leren met die boosheid om te gaan. Én: we moeten onze kinderen leren met die boosheid om te gaan, vertelde hij de hoogzwangere Jinek. Opvoedadvies van een oud-president: je krijgt het niet elke dag. Eerst een citaat:

Test voor het ouderschap

“Ik ben dankbaar en gelukkig. Maar ik maak me wel zorgen over mijn land. Daar gebeurt van alles waar ik erg op tegen ben. Maar ik vind het niet zinvol om mee te doen in het koor van woede en rancune. Uit woede of rancune neem je verkeerde beslissingen.

Straks bent u moeder. Uw kind zal van alles hebben om boos of rancuneus om te worden. En een goede test voor uw ouderschap is hoe u uw kind leert omgaan met woede en teleurstelling.

Jinek: Hoe dan?

Dat ligt aan de specifieke situatie. Maar over het algemeen komen we niet ver met zelfmedelijden en boos zijn en anderen kwetsen. Je voelt je beter als je jezelf en anderen in hun kracht laat komen. Opbouwen, niet afbreken. Mensen verenigen, niet tegen elkaar opzetten. Zorg dat er iets goeds gebeurt.

En kijk, de eerste keer dat uw kind huilend terugkomt van school, moet u zien om te gaan met de reden daarvoor. En beseffen dat het kind het ten positieve kan keren. Een boek lezen, vrienden maken, iemand anders helpen.”

Niet meegaan in boosheid

Ik werd erg geraakt door deze woorden. Ja, wij kunnen onze kinderen iets positiefs leren maken van hun leven, ook als ze boos en teleurgesteld zijn. En ik merk zo vaak dat ouders meegaan in de boosheid en teleurstelling van hun kinderen en daar niets mee bereiken. Vaak is als het ‘opgelost’ is de boosheid niet eens weg, maar ‘doen we het er maar mee’. Zo leren we onze kinderen niet met boosheid en teleurstelling omgaan.

“Over het algemeen komen we niet ver met zelfmedelijden en boos zijn en anderen kwetsen. Je voelt je beter als je jezelf en anderen in hun kracht laat komen.”

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee dingen

Onze kinderen zullen, net als wij, in talloze situaties verzeild raken waarin we boos worden, voelen dat we niet gezien worden en enorm teleurgesteld raken. En ergens is het wel een troostend gevoel om daarin te blijven. Want ik heb gelijk! Maar gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. En zolang we ons afsluiten van de mogelijkheid om er dan maar iets goeds van te proberen te maken, worden we nooit gelukkig. Dat ligt ongetwijfeld aan anderen, maar je hebt alleen jezelf ermee.

Omgaan met boosheid en teleurstelling

En hoe leren we onze kinderen (en onszelf) dan omgaan met die boosheid en teleurstelling? Door te zorgen dat er iets goeds gebeurt. “Opbouwen, niet afbreken. Mensen verenigen, niet tegen elkaar opzetten. […] Een boek lezen, vrienden maken, iemand anders helpen.” Onze kinderen en wij allemaal hebben het in ons om iets ten positieve te laten keren. Dat geloof moeten we niet verliezen!

“De eerste keer dat uw kind huilend terugkomt van school, moet u zien om te gaan met de reden daarvoor. En beseffen dat het kind het ten positieve kan keren.”

Kinderen geven het goede voorbeeld

Onze kinderen helpen ons daar in mijn waarneming ook bij. Ik zie nog wel eens een ouder op school die nog helemaal verontwaardigd of zelfs boos is over wat het kind heeft meegemaakt, terwijl je aan het kind ziet dat het allang goed is, en het zelfs met de ‘boosdoener’ weer wil gaan spelen. Kinderen leren van jongs af aan meteen weer op te staan na het vallen. Dat moeten wij niet vergeten.

Hoop

Een laatste hoopvolle gedachte van Bill Clinton wil ik niet onvermeld laten: “Dit is mijn laatste gedachte. Denk hier eens over na. De meeste mensen die ooit hebben geleefd konden niet zelf kiezen hoe ze hun tijd invulden. Ze moesten werken om te overleven, voor brood op de plank, voor hun gezin. Ze hadden geen keus. Nu hebben meer mensen een beetje of zelfs heel veel keuzevrijheid over hoe ze hun tijd invullen. Waarom in hemelsnaam zou je in de tijd die je bemeten is dingen afbreken als je ook dingen kunt opbouwen? En dan liever iets opbouwen wat je inzicht vergroot dan iets wat voor heel even je macht vergroot, maar je ook dommer maakt. Richt je op de grote zaken, op de grote lijnen. Dan denk ik dat het wel goedkomt.”

Bekijk het hele interview van Eva Jinek met Bill Clinton

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
3 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief