MENUMENU

Zo kun je omgaan met angst

Soms zit het leven vol angsten. Een dreigende reorganisatie. Een levensbedreigende ziekte. Je kunt bang zijn dat alles misgaat. Hoe ga je met angsten om?  

Wegduwen heeft geen zin  

Het wegduwen ervan heeft niet zoveel zin. Zeggen dat je je angsten bij God brengt en dat ze dan hup in één keer worden weggenomen, of stoer zeggen dat je er ‘gewoon’ niet aan denkt, helpt vaak niet. Dan wordt  angst als een bal die onder water wordt gehouden; voor je het weet springt hij weer naar boven. Beter is om te erkennen dat je ergens bang voor bent.

Wat is er precies aan de hand? 

Angst is niet per definitie slecht, het komt voort uit ons overlevingsinstinct, behoedt ons voor gevaar en belet ons ook (vaak) voor het nemen van minder verstandige beslissingen. Zo’n afgrond is geen pretje om in te kijken, loop er maar met een grote boog omheen.   
Angst die met je op de loop gaat, zonder dat er direct gevaar dreigt, daar moet je wel voor uitkijken. ‘Een mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest’ is een bekend spreekwoord. Je kunt op een rijtje zetten wat de precieze angst is. En jezelf bevragen of de angst reëel is. Wat zou er in het ergste geval kunnen gebeuren? En wat kun je er zelf nu praktisch aan doen?   

Schuilen

Zo geef je angst de functie terug die het zou moeten hebben. Een behoeder voor gevaar. Die ervoor zorgt dat je wegrent als er gevaar dreigt, niet dat je met een deken over je hoofd verlamd blijft liggen als er nog niets aan de hand is.   
En als er werkelijke dingen zijn waar je bang voor bent, laat ze niet bij God achter om vervolgens weer van hem weg te rennen. Ga ermee naar God toe en laat hem je schuilplaats zijn. God is daar heel goed in!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
23 november 2017
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars