Zo kun je omgaan met angst

Soms zit het leven vol angsten. Een dreigende reorganisatie. Een levensbedreigende ziekte. Je kunt bang zijn dat alles misgaat. Hoe ga je met angsten om?  

Wegduwen heeft geen zin  

Het wegduwen ervan heeft niet zoveel zin. Zeggen dat je je angsten bij God brengt en dat ze dan hup in één keer worden weggenomen, of stoer zeggen dat je er ‘gewoon’ niet aan denkt, helpt vaak niet. Dan wordt  angst als een bal die onder water wordt gehouden; voor je het weet springt hij weer naar boven. Beter is om te erkennen dat je ergens bang voor bent.

Wat is er precies aan de hand? 

Angst is niet per definitie slecht, het komt voort uit ons overlevingsinstinct, behoedt ons voor gevaar en belet ons ook (vaak) voor het nemen van minder verstandige beslissingen. Zo’n afgrond is geen pretje om in te kijken, loop er maar met een grote boog omheen.   
Angst die met je op de loop gaat, zonder dat er direct gevaar dreigt, daar moet je wel voor uitkijken. ‘Een mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest’ is een bekend spreekwoord. Je kunt op een rijtje zetten wat de precieze angst is. En jezelf bevragen of de angst reëel is. Wat zou er in het ergste geval kunnen gebeuren? En wat kun je er zelf nu praktisch aan doen?   

Schuilen

Zo geef je angst de functie terug die het zou moeten hebben. Een behoeder voor gevaar. Die ervoor zorgt dat je wegrent als er gevaar dreigt, niet dat je met een deken over je hoofd verlamd blijft liggen als er nog niets aan de hand is.   
En als er werkelijke dingen zijn waar je bang voor bent, laat ze niet bij God achter om vervolgens weer van hem weg te rennen. Ga ermee naar God toe en laat hem je schuilplaats zijn. God is daar heel goed in!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief