Omgaan met groepsdruk: je kind wil iets (niet)

Kinderen kunnen gevoelig zijn voor groepsdruk. Dat is vervelend, want je wilt niet dat je kind tegen zijn/haar zin iets doet. Hoe ga je hier als ouder mee om? 

Als mens wil je twee dingen: jezelf zijn en ergens bij horen. Je bent uniek, met je eigen kwaliteiten en verlangens, er is geen ander zoals jij. Het is fijn om jezelf te kunnen zijn. Het is ook fijn om bij een groep te horen, bijvoorbeeld een voetbalteam of vriendengroep. Die balans kan soms zoek zijn. De jongen uit het filmpje hieronder ging bijvoorbeeld stelen om erbij te willen horen. Dat was ver van wie hij echt was. Iets doen wat je eigenlijk niet wilt komt voort uit onzekerheid. Kinderen zijn dan bang dat anderen hen niet accepteren als ze doen (of niet doen) wat je eigenlijk willen. Dat hoort allemaal bij het mens-worden. Kinderen ontdekken wie ze zijn en zijn daar gevoelig voor.

Tips voor een gesprek over groepsdruk 

  • Belangrijk is om met je kind in gesprek te gaan over of en hoe hij/zij groepsdruk ervaart. Doet je kind wel eens dingen omdat hij of zij bang er niet bij te horen? In dit filmpje leggen ouders aan hun kind uit wat groepsdruk is.

  • Vertel je kind dat hij of zij vanuit het geloof geworteld is in God. Dat is het belangrijkste. ‘God is er altijd voor je en wij (als ouders) ook, wat een ander ook van je zegt. Ook als je dingen doet waar je achteraf spijt van hebt.’
  • Ook kun je uitleggen dat mensen vaak blij worden van andere mensen die weten wat ze leuk en niet leuk vinden. ‘Mensen kunnen het ook knap vinden als je “nee” zegt. Misschien durven ze dat zelf eigenlijk niet.’ En: ‘echte vrienden vinden je ook aardig als je iets anders wilt doen.’

Leuke groepsdruk

Groepsdruk heeft ook voordelen. Je doet dingen die je uit jezelf niet snel zou doen. Je overwint je angsten en je verlegt je grenzen. Het gaat erom dat je je kind leert aan te voelen wat het wel of niet wil. En als het iets gedaan heeft wat ze niet wilde, dat ze altijd bij jou en bij God terecht kan.

 

Hoe heb jij zelf met groepsdruk te maken gehad? En hoe ging je daarmee om? Wat zou jij je kind daarover willen leren?

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
16 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief