MENUMENU

Omgaan met verwachtingen

De veertig dagen voor Pasen bracht John bewust door zonder Facebook. Nu hij weer 'echt terug' is, is er ook meteen weer die verleiding om steeds te kijken wie er weer heeft gereageerd. Het omgaan met verwachtingen vraagt 'verwachtingenmanagement'. Vol verwachting wat de komende tijd gaat brengen.

Opgeven

De week voor Pasen liep ik mee met de Willibrordpelgrimstocht 2017. Helaas moest ik op de laatste dag opgeven. Maag- en darmproblemen en een ontsteking van de spier van mijn onderbeen maakten dat ik na vijf kilometer de handdoek in de ring moest gooien. De laatste kilometers werd ik liefdevol vergezeld door een loopmaatje. Dat deed mij ongelofelijk goed. Ik hoefde het niet alleen te doen.

Tranen met tuiten

Toen ik stopte met de wandeltocht huilde ik tranen met tuiten. Ik moest er letterlijk en figuurlijk van alles uit gooien. Ik voelde mij beroerd, maar het voelde ook goed om deze gevoelens toe te laten.  Het waren restanten verdriet van het afgelopen jaar 2016 dat ‘gewoon loodzwaar’ was met het afscheid en sterven van mijn vrouw Christine. Twee weken voor kerst. Hoewel dit een rijk en liefdevol afscheid was, was het ook een enorm zware periode.

Pasen laat nieuwe bloemen bloeien

Ik had dit jaar een hele goede stille week waarin ik veel kon overdenken en navoelen. Maar het was zeker niet makkelijk. Ik liep meer alleen dan tijdens andere meerdaagse wandeltochten, maar zonder echt alleen te zijn. Ook niet eenzaam. Ik kon zijn met mijzelf, met mijn medepelgrims en de aanwezigheid van God die ik steeds mocht ervaren. Het hielp mij om alle ongemakken, onzekerheden en datgene dat ik niet kan veranderen te accepteren. Het hielp mij ook verder om het oude achter mij te laten en het nieuwe te omarmen. Zonder het oude te vergeten. Net zoals de boodschap van Pasen. Pasen laat nieuwe bloemen bloeien.

De verwachting van Pinksteren

Na Pasen leven we, via Hemelvaart, toe naar Pinksteren. Het feest van de verwachting. Daar waar God Zijn Geest naar ons mensen stuurt. Ook in mijn ‘gewone leven’ groeit er een nieuwe bloem.

Ik verwacht er veel van. En jij? Wat zijn jouw verwachtingen van de komende maanden?

 

5 reacties op “Omgaan met verwachtingen
 1. mar schreef:

  Misschien was het gedwongen stoppen niet verkeerd..Juist hierdoor kwam de emotie eruit..
  Ik moet ook afscheid nemen..van mijn moeder..doordat ze ons niet meer herkent zo het lijkt is dit eigenlijk al een beetje gebeurd..Ik heb van jouw blog geleerd dat het geen drama hoeft te zijn in je leven. Maar het zien lijden is zwaar..Een echte lijdensweg voor haar..

  • John schreef:

   Ik heb afgelopen jaar geleerd om mij niet af te wenden van het lijden van een ander en daarnaast af te zien van het willen dragen voor de ander. Daardoor wordt het lichter. Dat dit geen makkelijk proces is weten we allemaal Mar …. Ik wens je hier veel liefde en wijsheid bij.

 2. Bert schreef:

  John, het was een bijzondere ervaring om letterlijk en figuurlijk met je te wandelen. Ik heb er veel van geleerd en het heeft mij (en zoals ik lees ook jou) goed gedaan.

  • John Sas schreef:

   Het was mooi Bert. Niemand hoeft het alleen te doen, maar het is niet altijd makkelijk om de support van anderen te vragen of spontaan aangeboden hulp te accepteren. We hebben daar altijd iets in los te laten van ons eigen ego … trots, angst, boosheid en dat soort zaken staan ons vaak in de weg. Maar het loont te moeite en laat vriendschappen groeien!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
18 april 2017
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars