Onbestemd gevoel

Mijn vader was de schaatsheld van mijn broer en mij. Hij had in 1963 de Elfstedentocht geschaatst, de barste tocht uit de geschiedenis. Weliswaar werd hij in Harlingen van het ijs geplukt. Maar toch… we waren maar wat trots op hem.

Paplepel

Schaatsen werd ons met de paplepel ingegoten. Mijn vader was, naast onze schaatsheld, ook onze ijsmeester. Hij testte altijd zelf of het ijs sterk genoeg was. Dan stampte hij hard met zijn klompen op het ijs en als dat goed ging en er geen scheuren ontstonden, dan mochten wij en alle buurtkinderen er ook op. Van hem kreeg ik mijn eerste paar noren inclusief schaatsles. Zodra het kon, stapten we voor ons huis de vliet op. Daarvandaan kon je alle kanten op.

Tranen

Totdat ik door een ziekte op jonge leeftijd mijn been moest missen. Toen het weer winter werd en iedereen vrolijk langs ons huis schaatste, heb ik huilend voor het raam gestaan. Ook de daarop volgende winters. Mijn schaatsten heb ik uiteindelijk weggegeven aan mijn beste vriendinnetje…

Handicap

Met mijn handicap heb ik, door de tijd heen, wel leren leven. Maar zodra het écht winter wordt, is het er weer, dat onbestemde gevoel. De opwinding van ijs en sneeuw, maar aan de andere kant de pijn er zelf nooit meer echt deel van uit te maken. Wat had ik nu graag met mijn kinderen een baantje op het ijs willen trekken.

Tachtig

En mijn vader? Hij heeft nog vaak de ijzers ondergebonden, al heeft hij nooit meer een Elfstedentocht geschaatst. Inmiddels is hij de tachtig gepasseerd en willen zijn benen ook niet meer. We hebben het er nooit over, maar ik denk dat ook hij, zodra de vorst inzet, last krijgt van dat onbestemde gevoel…

2 comments on “Onbestemd gevoel
  1. Avatar Sanne schreef:

    Posts like this brgithen up my day. Thanks for taking the time.

  2. Avatar Ziggy schreef:

    IMHO you’ve got the right aneswr!

1 Pings/Trackbacks for "Onbestemd gevoel"
  1. Best Writing Service

    Get an expert academic writing assistance! We can write any post on any subject within the tightest deadline.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
26 januari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief