Onbezorgd

Onbezorgd leven, kan dat? "Beste Paulus, je slaat de plank mis. Geen zorgen hebben is niet reëel. In ieder geval niet voor mij." Lees de blog van Antje.

De afgelopen jaren zijn geen onbezorgde jaren geweest. Allerminst. Ik heb wat afgetobd. Ik zal je de details besparen, maar soms was ik doodmoe, afgemat. En als ik de christelijke held Paulus dan in één van zijn brieven hoor zeggen: “Wees in niets bezorgd ” (Filippenzen 4: 6), dan denk ik: “Beste Paulus, je slaat de plank mis. Geen zorgen hebben is niet reëel. In ieder geval niet voor mij.”

Maar goed, ondertussen kunnen zorgen toch ook weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Begrijp me goed, ik bedoel niet dat ik nu een zorgeloos leven heb. Dat gaat ‘m niet worden. Nu niet en nooit niet. Maar op dit moment is ‘t beter behapbaar.

Genieten van de bloemen en de bijtjes

Dat voel ik misschien wel ‘t meest als ik in de tuin ben. Vooral als ik naar onze border in de achtertuin kijk. Op twee zaterdagen in het voorjaar hebben Kees en ik er met onze eigen vaste planten en struiken hard aan gewerkt. En wonder boven wonder: de vruchtbare Brabantse kleigrond geeft nu al een prachtig resultaat. Het kattenkruid dat in onze vorige pastorietuin slechts één of twee pluimen met bloemen liet zien, is nu een zee van prachtige paarse bloemetjes. En dan de kogeldistel en de vlinderstruik met al haar vlinders – wow! En de overvloed aan hommels op zoek naar nectar. Ze laven zich aan de talloze bloemetjes van de lavatera. Op ons terras zitten we er met de neus bovenop. En genieten. Genieten van de bloemen en de bijtjes.

En op zo’n moment schiet er dan toch een uitspraak van Jezus door me heen: “Maak je geen zorgen… Kijk naar de vogels in de lucht… naar de bloemen op het veld… Bewaar je zorgen maar voor morgen”*. Misschien is het toch waar. Misschien moet ik mijn ogen en mijn neus meer de kost geven. Net als hommels en bijen mijn neus in een bloemenkroon verstoppen, misschien geeft dat meer lucht en ruimte dan ik tot nu toe heb gedacht…

* Dit is een bewerking van woorden van Jezus uit Mattheüs 6: 25-34.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief