Wat zit er onder de oppervlakte?

Als predikant is het mijn 'core business' om door de buitenkant heen te prikken en met mensen in gesprek te raken over hun binnenkant.

Eerlijk gezegd ben ik daar in de loop van de jaren ook behoorlijk bedreven in geraakt. Al kost het soms ook moeite. Want heel veel mensen (ik hoor er zelf ook bij) hebben in de loop van hun leven leren camoufleren en bagatelliseren: Met mij is niks aan de hand. Alles onder controle. What you see is what you get!

Maar soms is dat toch meer schijn dan werkelijkheid. Bij een ander. En bij jezelf! Want echt: wij mensen kunnen zelfs onszelf voor de gek houden. Dat we voor de spiegel staan en denken: alles is okay, terwijl er onder de oppervlakte bakken met spanning en emotie opgeslagen liggen.

Het is bijna Kerst. Met Kerst verwachten we van elkaar een mooie buitenkant. Maar nu is het nog Advent, de voorbereidingstijd voor Kerst. Van oudsher gaat er dan ook aandacht naar wat dieper zit, onder de oppervlakte. Dat wordt inkeer genoemd: bij jezelf naar binnen gaan. In je eigen hart rondkijken, wat er leeft, wat er speelt, wat je dwars zit en wat je hoog zit. Het is geen makkelijke klus: het onderzoeken van je eigen hart. Het vraagt tijd. En je draait jezelf zomaar een rad voor ogen. Ik spreek uit ervaring…

Maar het is wel zinvol. Ook tijdens Advent. Meer zelfkennis kan geen kwaad. De 20ste eeuwse psycholoog Jung zei: Als je ooit echt volwassen wilt worden, als je een heel, compleet mens wilt worden, moet je jezelf leren kennen. En dominee Calvijn zei lang geleden: Als je jezelf niet kent, kun je God ook niet leren kennen. En veelschrijver monnik Anselm Grün tenslotte schrijft dit: Des te meer je wordt geconfronteerd met jezelf, des te meer besef je hoezeer je God nodig hebt…

Ik wens je alvast dagen toe, waarin je dichtbij jezelf blijft!

Fotografie: Audrey (flickr.com)

2 comments on “Wat zit er onder de oppervlakte?
 1. Avatar Arend-Jan schreef:

  Wat een mooi stuk tekst is hier geschreven…
  Ik lees hier veel herkenbaars. Soms kan ik mij openstellen naar een ander, maar ik kan het (net als vele anderen) ook voor mijzelf houden.
  En inderdaad, met Kerst verwachten velen een mooie …… (vul maar in).
  Daarbij, als je de mensen, je naasten eens dieper bekijkt, dan zit er veel onder de buitenkant.

 2. Avatar m schreef:

  Dit jaar er mee te maken gehad een iemand die eruit ziet als een engel maar de woorden die uit de mond komen kunnen ongelooflijk hard aankomen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief