Ongewone vriendschap

Binnenkort stopt Tom Mikkers met zijn huisdierenblog op MijnKerk.nl. Zijn blogplek wordt ingevuld door Henze Berkheij. Vandaag zijn eerste colum over kat Stoffertje.

Dieren horen in de schepping. Wij mensen denken dat wij het alleenrecht hebben. Wij jagen op dieren, voor de lol. Mijn kat, Stoffertje, jaagt op ze omdat het haar instinct is. Honderden jaren geleden, toen we nog geen katten als huisdieren hadden, leefden haar voorouders in de bossen. Wat ze vingen, aten ze. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Toch komt ze regelmatig thuis met een muis, lagen er ooit twee pootjes en een snaveltje op de mat en heeft ze het wel eens ruzie gehad met een grote, dikke ekster.

Een tijdje geleden had ik ook nog een konijn. Je zou denken dat een kat zoals Stoffertje steeds zou proberen om dit konijn te pakken, zoals ze regelmatig stond te watertanden bij de volière van de buren. Maar Stoffertje en het konijn waren de dikste vrienden. Als het mooi weer was zat ze bij het hok. Liet ze haar staart zakken zodat het konijn kwam kijken. Samen genoten ze van de warme, zomerse temperaturen en samen zaten ze ’s winters in de schuur, te wachten tot het weer zomer werd. Het deed mij denken aan Jesaja 11, waarin verschillende dieren, ooit elkaars vijanden, bij elkaar komen liggen of gaan spelen. Als een poes en een konijn ondanks hun grote verschillen toch vrienden kunnen worden, waarom hebben wij mensen er dan zo’n moeite mee?

One comment on “Ongewone vriendschap
  1. Avatar m. schreef:

    Welkom voor Stoffertje en ik heb ook zeer genoten van de teckel belevenissen.
    De kat is toch wel, ondanks dat ik van bijna alle dieren hou, het meest fascinerende exemplaar voor mij en er zijn altijd dierenvriendschappen die zeer bijzonder zijn. Zoals ook deze http://www.dailymotion.com/video/x1x5qg0_sad-goat-won-t-eat-until-he-s-reunited-with-his-donkey-best-friend_animals

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
24 februari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief