Ontspullen

Het is een van de nieuwste trucjes om gelukkig te worden: ‘ontspullen’. Heb jij het al wel eens geprobeerd?

De laatste weken kom ik steeds weer berichten tegen over ‘ontspullen’. Het idee is dat je een gelukkiger mens wordt als je minder spullen om je heen verzamelt en leert om afstand te doen van de dingen waarmee je in de loop van de tijd je kasten en kamers hebt gevuld.

Vertrouwde dingen

Zelf doe ik al een aantal maanden noodgedwongen aan een vorm van ontspullen. We zitten tussen twee verhuizingen in en daarom staat het grootste deel van onze spullen in dozen opgeslagen. Ik had verwacht dat ik het lastig zou gaan vinden om mijn vertrouwde dingen niet om me heen te hebben, maar eigenlijk zit er in die dozen niet veel wat ik echt mis.

Mochten we straks dus weer een eigen huis hebben, dan is de kans groot dat ook ik aan het weggeven en weggooien sla. Alle dingen die we maandenlang niet gemist hebben kunnen weg. Het is ballast die waarschijnlijk pas bij een volgende verhuizing weer tevoorschijn zou komen.

Rust en ruimte

Toch denk ik dat ontspullen je niet per se gelukkiger maakt. Zeker, het kan goed zijn om eens rigoureus de bezem door je huis en je spullen te halen. Een opgeruimd huis zorgt vaak ook voor rust en ruimte in je hoofd. Maar om die rust en ruimte écht te vinden is volgens mij een andere vorm van ontspullen nodig. Noem het ‘geestelijk ontspullen’: de ballast loslaten die zich zo kan ophopen in je bovenkamer.

Bovenkamer opruimen

Dat valt nog niet mee, want soms zijn het juist de dozen waarvan je wéét wat voor hinderlijke troep erin zit die het moeilijkst zijn om de deur uit te doen. Je kan gehecht raken aan negatieve gedachten, net zoals je gehecht kan raken aan die oerlelijke vaas die je ooit cadeau kreeg en die je sindsdien altijd in de weg staat. Toch doe ik telkens weer een poging om mijn bovenkamer op te ruimen, met hulp van een nogal bijzonder verhuisbedrijf: God.

Geef al uw zorgen en problemen over aan God, want Hij houdt van u en zorgt voor u.
(1 Petrus 5:7, vertaling: Het Boek)

En mocht ik op het nippertje toch besluiten dat ik nog geen afstand kan doen van een of ander vrachtje, dan neemt hij het de volgende keer mee. Volgens mij is Gods ‘ontspullen’ niet gebonden aan plaats of tijd. Daar word ik dan weer een gelukkiger mens van.

Foto: Rex Roof

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 maart 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief