Oordeel niet!

Beoordeel een boek nooit naar zijn omslag. Oordelen, daar zijn wij Nederlanders enorm handig mee. We zien iemand een fractie van een seconde en hebben al een beeld van die persoon in onze gedachten.

Niets is wat het lijkt.

Dit merkte ik afgelopen zomervakantie. Andy is namelijk het beroemde gezicht van Huntendwarspop. Dit is een onderdeel van popfestival Huntenpop in Ulft, waar diverse artiesten uit de eigen regio optreden samen met een aantal grote Nederlandse namen. Het had heel weinig gescheeld of het hele feest was niet doorgegaan. Organisator ANGO was namelijk failliet gegaan.
Op de festivalcamping ontmoeten we een aantal bijzondere mensen die een diepe indruk op ons maken. Het zijn mensen van een motorclub/tattoo club. Zij hebben een behoorlijke donatie gedaan, waardoor het hele Huntendwarspop toch door kon gaan. De rolstoelgebruikers en anderszins gehandicapten kunnen toch naar hun popfestival komen om te genieten van de Ulftse gastvrijheid. Ik stel me heel wat voor bij die leden van de tatooclub. Het zal wel het soort volk zijn waarvoor je het liefste een straatje omloopt.

Een diepe indruk.

Een aantal leden komen Andy al begroeten op de camping. Vanuit hun eigen tentendorp, voorzien van dreigend uitziende vlaggen met doodshoofden erop, zorgen ze ervoor, dat we ons er al snel welkom voelen, door ons allerhartelijkst te begroeten en een versnapering aan te bieden. Tijdens het festival zelf blijkt dat hun hulp nog wel wat verder gaat dan een financiële injectie. Ze bewaken de rolstoelerspodia door gebruik te maken van hun imposante verschijning. De gehandicapten worden met open armen ontvangen en krijgen hulp om tegen de rolstoelhelling op te komen. Hun verklaring is, dat ze maar wat graag iets voor de gehandicapte medemens willen betekenen en dat dit voor hun de ultieme gelegenheid is.
Het is, kortom, een ontmoeting met een dergelijke club die diepe indruk op mij maakt.

Nieuwe vrienden

Naderhand voegen we elkaar toe op Facebook waardoor mijn Facebook nu kleurt met de meest vreemde vogels van diverse pluimage. Het blijken stuk voor stuk mensen te zijn die het leven zien vanaf de echte kant. Vaak getekend door hun verleden, maar stuk voor stuk ruwe bolsters met een blanke pit.
Ik heb geleerd om een boek niet te beoordelen aan zijn omslag tijdens dat weekend. Andy en ik hebben nieuwe vrienden gemaakt.

Hoe snel ben jij met je oordeel? Verbaas jezelf eens door verder te kijken dan het uiterlijk van een ander. Je maakt vrienden voor het leven.

 

foto: Monique

anday-pop

2 comments on “Oordeel niet!
  1. Avatar Mar schreef:

    Mooi! Deze week nog gestaan bij een paar daklozen die het zelf niet zo goed hadden maar wensten mij wel een hele fijne dag. Deze mensen weten vaak heel goed wat vriendschap en er zijn voor elkaar en delen betekent en zelf kijken ze niet op anderen neer .

  2. Avatar Mar schreef:

    Mensen kunnen anderen lelijk kwetsen door te oordelen, zo van ik neem dit waar en dan zal wel zus en zo…en eigenlijk halen we onzelf flink naar beneden door dit te doen want de ander krijgt geen kans..

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 september 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief