Op Koningsdag komen we uit onze bubbel

Heb je soms ook het gevoel dat we allemaal in onze eigen bubbel leven? Ik bedoel hiermee een afgesloten wereldje waar we ons comfortabel bij voelen. En daarbij hebben we weinig oog voor de ander.

Ik vind het soms stiekem best fijn om even in mijn bubbel te zitten. Want het leven is soms al druk en ingewikkeld genoeg. Uit een bubbel komen is veel moeilijker en nog tijdrovend ook.

We leven maar in de bubbel en we denken dat daar alle plezier in zit.

Is het wel echt?

Het is heel makkelijk om snel plezier te maken en in je eigen bubbel te leven. Katy Perry vraagt zich in het liedje hieronder af of we wel goed bij ons hoofd zijn. We leven maar in de bubbel en we denken dat daar alle plezier in zit. Maar is het wel echt? Hebben we ooit genoeg? Of is het eigenlijk heel eenzaam? Een fake wereld?

Niet de makkelijkste weg

Laatst vertelde een kind uit groep 8 bij ons in de kerk over een werkstuk dat hij op school maakte. Hij maakte van een schoenendoos een monument met drie deuren: twee zwarte en één witte. De zwarte waren veel makkelijker te bereiken dan de witte. Maar, zei hij: “De witte deur is de deur van het goede, veel moeilijker te bereiken, maar wel veel beter.” Wow, dacht ik. Ik kan nog veel van dit kind leren. De weg van het goede is niet altijd de makkelijkste en snelste weg. En uit die bubbel komen ook niet.

Wees open naar de wereld en blijf niet in je eigen wereld hangen.

Jezus prikt alle bubbels door

Dominee Kees de Jong attendeerde me er in een viering op wat Jezus deed met al die bubbels. Hij zei: “Voor Jezus was de weg naar Pasen toe een moeilijke weg vol obstakels. Hij ruimde alle obstakels voor ons op. In feite prikte hij alle bubbels door. De bubbels van de macht en de onmacht. Hij breekt ons leven open en we worden uitgedaagd om die weg te gaan. Maak wat van je talenten en geef terug wat van God is. Wees open naar de wereld en blijf niet in je eigen wereld hangen.”

Geen bubbels op Koningsdag

Ik vind Koningsdag echt een dag waarop we uit onze bubbel komen. Op de één of andere manier lijken we veel meer van elkaar te kunnen hebben. Waar we normaal gesproken allemaal in onze eigen bubbel te lijken leven, lijken we nu veel meer verbonden met elkaar. Misschien omdat we allemaal in het oranje gekleed zijn? Of omdat we interesse hebben in dezelfde spullen op de vrijmarkt? Ik weet het niet. Maar wat zou het mooi zijn als we ook op andere dagen meer verbonden kunnen zijn met elkaar en die bubbels iets meer door kunnen (laten) prikken.

Leef jij in een bubbel? Zo ja, hoe ervaar je dat?

3 reacties op “Op Koningsdag komen we uit onze bubbel
  1. Avatar Annabel schreef:

Ik leefde op een gegeven moment in een bubbel en dat voelde heel eng. Kreeg steeds minder ruimte. Gelukkig klapte op een gegeven moment de bubbel. En verdween na een grondige schoonmaak ik mocht schoonschip maken. Het bubbelen maakte plaats voor het ruime sop met een kapitein en stuurman aan boord het was hard werken maar de storm werd gestild op wonderlijke wijze.

2. Avatar Sipke Huizinga schreef:

Als je in een welvarend land als Nederland woont, leef je sowieso in een bubble. Een mens kan niet rijk en arm tegelijk zijn. Zelfs in Nederland heb je nog weer veel bubbels: ben je gezond of lijdt je aan een ongeneeslijke ziekte, ben je hoog opgeleid of niet, etc. Het is eigenlijk niet mogelijk om je het leven van mensen buiten jouw eigen bubble(s) voor te stellen als je het niet zelf fysiek meemaakt.
    Maar als iedereen zich hiervan bewust zou zijn en rekening zou kunnen houden met mensen in andere bubbels, dan zouden we al heel wat bereiken.
    Het probleem is dat we mensen uit andere “bubbles” steeds minder vaak tegen komen. We hebben geen dienstplicht meer, we komen niet meer samen in kerkdiensten. We zouden “iets” moeten organiseren, waardoor we weer met elkaar in gesprek raken, buiten de eigen bubbles. Koningsdag is wel leuk, maar lijkt me niet helemaal de geschikte vorm om in gesprek te raken. Maar hoe dan wel?

• Avatar Annabel schreef:

Beste Sipke.Een mens die rijk is kan alleen oog hebben voor geld en bezit hier mee pronken en andere mensen daar de ogen mee uitsteken. Als je dat doet ben je rijk maar heel arm. Mensen uit andere bubbels kom ik elke dag tegen. Met hun neus op het schermpje gericht.Staan ze plotsklaps tegenover een… Als je om je heen kijkt niet alleen naar de grond,hoewel dat moet ook want er zijn heel veel ongelijke wegen en er kan een mens hierdoor op de grond komen te liggen. Met een helpende hand van jou, kan hij/zij zich optrekken en samen verder naar een plaats waar hij/zij en jij na de valpartij en schrik tot rust kunnen komen.Het kan elke dag zo maar gebeuren onderweg.