Op zoek naar God

Vaak lees ik Max nog een boekje voor als hij in zijn bed ligt. Voor hem is dit een moment om rustig te worden, voordat hij in slaap valt. Momenteel lezen we vaak uit het boekje ‘Op zoek naar God’, van Natascha Brouwer-Rothuizen. Een kinderboek, waarin je meegenomen wordt in de zoektocht van dieren naar God. Dit boek inspireerde mij voor het schrijven van deze blog.
Lees maar mee waarom.

De kikker en de haas

Het verhaal begint met een kikker, die voorbij de haas springt. Het haasje is lekker aan het eten en vraagt zich af wat de kikker aan het doen is?

‘Ik wil bij God zijn. En God is in de hemel. Maar ik kan er niet bij’

Dat is het antwoord dat de kikker aan de haas geeft.

Samen zoeken

De haas bedenkt dat hij eigenlijk ook wel bij God wil zijn en biedt de kikker aan dat hij op zijn rug mag klimmen, zodat ze samen kunnen zoeken. Samen komen ze nog een kangoeroe en een giraffe tegen en steeds helpt het grotere dier de kleinere dieren. Totdat ze de mol tegenkomen….Hij vraagt wat ze doen en de dieren vertellen dat ze bij God willen zijn, maar niet bij Hem kunnen. Dan antwoordt de mol:

‘maar God is toch OVERAL’

Hij legt aan de dieren uit dat God bij een worm onder een steen is, bij de bloemen in het gras, onder de grond en op de schommel, als het licht is en als het donker is.  Dit zet de dieren aan tot actie en ze gaan zoeken op de plekken die mol noemt.

Waar vind ik God dan?

De dieren zoeken overal, maar verzuchten wanhopig….

waar IS Hij dan?!

Dan legt mol het nog één keer uit

´je kunt God niet zien, maar wel VOELEN, net als de wind. Hij is altijd bij je.´

Dat herken ik. Soms weet ik met mijn verstand dat God bestaat en voel ik het niet. Andere momenten voel ik een diepe rust, vreugde, vrede en ervaar ik Hem in mooie en moeilijke momenten in mijn leven. Dit beeldende verhaal zet me aan het nadenken. Hoe leg ik straks aan Max uit wie God is? Het is mijn verlangen dat Max door Steven en mij heen iets merkt van wie God is.

Jouw zoektocht?

Misschien herken jij je wel in die dieren, die op zoek zijn naar God, maar in eerste instantie niets van Hem ervaren. Misschien ben je wel teleurgesteld geraakt in de kerk, of in de mensen die je daar ontmoet hebt. Weet dan dat God overal te vinden is en niet alleen in de kerk. Denk dan nog eens aan de uitleg van de mol. Als je teleurgesteld bent, mag je dit ook eerlijk tegen God zeggen en vragen of Hij aan jou wil laten merken dat Hij er bij is. Weet dat God een God is, die op zoek is naar ons, naar JOU!

Een reactie op “Op zoek naar God
  1. Irma Moekestorm schreef:

Wauw, prachtig! Mooi dat er zulke boeken zijn… en zulke ouders … en zo’n God!