Op zoek naar kerstsfeer

Rond de kerstdagen probeer ik een gezellig huis te hebben. Ik zoek naar de sfeer die bij kerstfeest past. Althans, die ík bij kerstfeest passen vind. Want ik merk altijd wel dat kerstsfeer bij iedereen weer anders is.

Gekleurde lichtjes

‘Kijk eens, dát vind ik nu echt mooi!’ roept mijn jongste dochter uit. Ik zie gekleurde lampjes flikkeren in een grote boom in een tuin bij ons in de buurt. Als ik een blik werp in de woonkamer dan zie ik meer lichtjes. Véél lichtjes en vooral ook véél gekleurd. Mijn dochter kijkt me enthousiast en verwachtingsvol aan.

Strak en sfeervol

Als ik bij een van mijn vriendinnen koffie ga drinken, kijk ik heel bewust eens om me heen. Hoe doet zij dat? Kerstsfeer in huis brengen. Haar huis is netjes met maar weinig tierelantijntjes. Ook nu met kerst is het strak en gedoseerd ingericht. Wél erg mooi en sfeervol. Een beetje sjiek zelfs. Ik vraag haar naar hoe ze dat toch doet in combinatie met haar kinderen? Direct erna bedenk ik dat mijn vraag niet helemaal eerlijk is. De grootste sloddervos in huis ben ik zelf.

Rommelig en gezellig

Bij ons zijn sneeuwvlokken op het raam gespoten, staat een lelijk boompje vol vrolijke versiersels en branden veel kaarsjes. Verschillende kerststalletjes staan verspreid door het huis en enkele sterren hangen in de woonkamer. Ik zet graag dingetjes neer met een gedachte of betekenis erachter.
Het is rommelig in huis, maar gezellig. Op de kamers van onze dochters staat een eigen boompje en is er vrolijke kerstverlichting.

Creatief rond kerst

We knutselen wat af bij ons in huis. Gezellig creatief bezig en daar van genieten. Voor mij is dat belangrijk: het hele jaar door, maar zeker nu in december! Het resultaat tot nu toe? Een gespijkerde ster met draad gevuld (string art), kerststerren gemaakt van takken uit de tuin, tekeningen van kerstengelen, een blikje met spijkergaatjes die een kerststal verbeelden (prachtig met een kaarsje er in), piepschuimkransen en bollen versierd met snippers papier, verf, glitter en kralen.

Gelukt!

Eigenlijk ben ik wel tevreden, ik heb de kerstsfeer dit jaar wel weer gevonden. Ik houd van niet te veel, van niet te weinig en vooral van zelf gefröbeld. En volgens mij is dat dit jaar prima gelukt! Al zijn we nog niet klaar natuurlijk: we gaan nog kerstkaarten maken… Alleen het is al bijna kerstfeest: het zullen wel weer nieuwjaarskaarten worden!

 

foto header van Mia Half, Flickr
3 comments on “Op zoek naar kerstsfeer
 1. Avatar Tietsje Abee schreef:

  Fijn dat de schrijfster toch haar huis precies in de goede sfeer heef. Echt fijn. Maar mijn hart gaat uit naar de mensen die bij voorbeeld een partner hebben die chronisch ziek is en gehandicapt. Zich vaak op eerste kerstdag zich moet laten behandelen (altijd een paar maal per week, dus dat gaat gewoon door) en zich dan nog moeier en beroerd voelt. Tja. het eerste jaar als het zo is versier je nog. Ook nog zo uitgebreid mogelijk. Het tweede jaar ben je inmiddels zelf ook wel een beetje moe, dus het wordt allemaal al wat minder. En met elkaar iets maken of rommelen of de kerstboom versieren. ‘t Wordt een eenvrouwsshow. En het derde jaar….. Och ja er staat en hangt heus wel wat.
  Dus graag voor al die mensen bij wie het zwaar is om de dingetjes op de goede plaats te krijgen, voor wie het lastig is om te koken en er eigenlijk bijna altijd eerste kerstdag boerenkool op tafel komt, die moe zijn van de zorgen graag vanaf nu tot ongeveer twee januari een kaarsje. Zodat ze toch een beetje Licht voelen of zien en misschien wat minder moe zijn.
  Ongeveer twee januari is de Kerst gedaan. Dan kunnen alle dingetjes de zolder weer op en doen we het weer met het dagelijkse licht.

  • Avatar Marrit van Luxemburg schreef:

   Precies daarom staken we als Mijn Kerk een decemberkaarsje aan. Dat kaarsje brandt stevig!

 2. Avatar marina schreef:

  ik heb er eigenlijk nooit zin in bomen en versiersels, heb voor mijn ouders, die in een situatie zitten als omschreven door Tietsje, een mooi boompje gekocht versierd en al en ben vandaag ook naar hun toegegaan en heb een grote schoonmaakbeurt gegeven aan hun huisje, en ik versier net maar wat hier thuis omdat ik hen op kerst uitnodig maar voor mij hoeft het helemaal niet. Van mij mag het weer snel over zijn, orde van de dag, als kind begreep ik al niks van Kerst en nu geloof ik al helemaal niet meer in vrede op aarde.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 december 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief