Open einde

Het Marcus-evangelie heeft een open einde. Wat moet je daar nu mee?

Spannend

Het nog maar net Pasen geweest, daarom maak ik een korte uitstap van het eerste (of oude) testament, naar de verhalen van Jezus. Nieuwsgierig ben ik naar het slot van Marcus (Marcus 1 : 1 – 8). Dit is, wat mij betreft, het meest spannende evangelie. Marcus heeft geen goede afloop, zoals bij Mattheus, Lucas en Johannes, waar Jezus na zijn dood een aantal keren verschijnt.
Marcus heeft het alleen over het open en lege graf. Er is een jonge man in het graf, die de twee Maria’s en Salomé weg stuurt, bij het graf vandaan. ‘Nee, hier is hij niet’, zegt hij. ‘Hier heb jullie niets te zoeken.’ Op zijn woord vluchten ze weg. Ontzettend geschrokken zijn ze en zo bang dat ze niemand iets vertellen.

Narrig

Daarna staat er met dikke letters in de Bijbel in Gewone Taal te lezen: ‘Slot van het boek’. Je kan dan gemakkelijk denken dat het verhaal van Marcus nog even verder gaat. Vanaf vers 9 tot en met 20 wordt er nog een heleboel verteld. Als je goed kijkt, ontdek je dat deze tekst tussen grote haken staat. Het is een latere toevoeging aan dit evangelie. Het lijkt wel alsof de latere lezers van Marcus moeite hadden met zijn slot.
Als ik aan Pasen denk, denk ik vooral aan blijdschap en vrolijkheid. Het officiële slot van dit evangelie, geeft me een heel ander gevoel. Een beetje als de vrouwen, geschrokken en bang. Wat moet ik met zo’n open einde? Van films met een open einde word ik vaak ook wat narrig. Wat moet ik er mee! Wat heeft dit te betekenen?

Wat moet ik met zo’n open einde? Van films met een open einde word ik vaak ook wat narrig.

Ruimte

Er is een leeg en open graf, als een open vraag aan mij en iedereen die het leest: Wat heeft dit voor mij en jou te betekenen? Misschien weet je dat niet. Bij Marcus krijg je de ruimte om deze vraag open te houden en verder te zoeken op plaatsen waar je Jezus kunt ontmoeten. Misschien schuilt hij in de verhalen die je over hem leest, of in een ander mens, die jouw hulp nodig heeft, of in die Ander, die je helpt om op te staan?

Afbeelding: Entree oude graftombe in Jeruzalem

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief