Oprah Winfrey geeft hoop die we zo nodig hebben

Soms raakt iemand in het nieuws precies de juiste snaar. En dat deed Oprah Winfrey in haar toespraak bij het aannemen van de oeuvre-award bij de Golden Globes. Wat raakt ons daar zo in? Ik zie drie dingendie mensen zo enthousiast maken over haar toespraak, en die haar tot een leider maken die mensen zoeken. Omdat ze hoop geeft die mensen zo nodig hebben.

Tekst gaat hieronder verder

1. Er komt een einde aan

‘Their time is up.’ Hun tijd zit erop. Oprah sprak over de daders van seksueel misbruik. Hun tijd zit erop! Is dat zo? In ieder geval roept Oprah alle daders een halt toe. Stop! Jullie tijd zit er op! Hier staat een krachtige vrouw die zegt: er komt een einde aan. Dat geeft hoop. Ook in het geloof en in de bijbel worden mensen aangesproken door gelovigen en profeten die zeggen: er komt een einde aan het lijden. Dat geeft moed om op te staan. En dat doen de mensen in de zaal, maar meer nog, de vele vrouwen met hun #metoo-verhaal.  

2. Krachtige vrouwen

Het tweede waarin Oprahs toespraak aanspreekt zijn de krachtige vrouwen die ze benoemt, en waarmee ze zichzelf identificeert. ‘We are the story’ – wij zijn het verhaal. En het is ook het verhaal van haar eigen moeder:

‘Ik ben in het bijzonder trots op en geïnspireerd door alle vrouwen die de moed en kracht verzamelden om zich uit te spreken. Wij zijn het verhaal geworden. Dus ik wil mijn dankbaarheid uiten naar alle vrouwen die jarenlang misbruik en geweld hebben ondergaan, omdat ze, zoals mijn moeder, kinderen hadden te voeden, rekeningen hadden te betalen, en dromen na te jagen.’

Je kunt niet geloofwaardig zeggen dat er een einde komt aan het lijden, als er niet zichtbare lichtpuntjes, krachtbronnen zijn, als er geen mensen zijn die uit de puinhopen opstaan, doorgaan, en dromen blijven najagen. Oprah boort de kracht van vrouwen aan en zegt met zoveel woorden: sta op! Zorg ervoor dat er een einde aan komt. Boor de kracht aan die in jullie is! En ik sta met jullie op.

3. Er is meer

En als we dan opstaan, en als we geloven dat er een einde komt, of zelfs is gekomen, aan het lijden, dan is er ruimte voor nieuwe vergezichten: ‘A new day is on the horizon.’ Er gloort een nieuwe dag aan de horizon! ‘En als die nieuwe dag eindelijk komt, dan komt dat door vele fantastische vrouwen, en enkele fenomenale mannen, die hard vechten om zich te verzekeren dat zij de leiders worden die ons brengen naar de tijd waarin niemand meer ‘me too’ hoeft te zeggen.’ Het doet mij denken aan bijbelse visioenen waarin volken van alle kanten samenstromen om te staan voor het goede, te staan voor God, en een nieuwe tijd aanbreekt.

Oprah als leider

Dat visioen komt op uit de mensen die in hun kracht gaan staan, maar het is meer dan dat. Er komt ook iets van de andere kant. Oprah vertegenwoordigt in haar toespraak meer dan alleen de kracht van vrouwen, van mensen. Mensen herkennen een boodschapper in haar van iets dat groter is dan zijzelf, dat hen opricht en leidt naar een nieuwe toekomst. Mensen herkennen in haar een leider. Iemand die meer kan brengen dan zijzelf voor elkaar krijgen. #Oprahforpresident? Wie zal het zeggen. Voorlopig geeft ze mensen in ieder geval hoop, omdat ze het einde aankondigt van het lijden, de kracht van vrouwen benoemt en een visioen schetst aan de horizon.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief