Opruimen

Het is al een tijdje aan de gang, dat ik bezig ben rommel op te ruimen in mijn leven.

Misschien herken je het wel, dat het is alsof je herinneringen als een ongeordende stapel spullen schots en scheef in een kast zijn opgeborgen, maar dat het je bijna niet meer lukt om die kast dicht te houden?
Zoiets is er bij mij aan de hand en al een aantal jaren ben ik aan het opruimen. Door herinneringen die pijn doen, die mooi zijn en kracht geven stuk voor stuk te bekijken en minder rommelig een plaats te geven.

Wanorde

Afgelopen week mijmerde ik er over in een blog en iemand reageerde door mij te wijzen op een mooie bijbeltekst. God is niet een God van wanorde, maar van vrede (I Korintiërs 14: 33) De woorden komen uit de Nieuwe Vertaling. Ze raakten me omdat niet wanorde tegenover orde staat, maar wanorde tegenover vrede.

Orde

Het opruimen van een rommelig leven is niet per sé orde scheppen, maar vrede krijgen over alle herinneringen in je leven. God is er bij, om je te helpen die vrede te ontvangen. Op die gedachte kan ik voluit ja zeggen.

Pijn

Gebeurtenissen kun je niet over doen, om ze bijvoorbeeld minder lastig te maken, of beter te doen. In de berg herinneringen kom ik ook momenten tegen waarin ikzelf niet handig ben geweest en waar anderen pijn aan kunnen hebben opgelopen. Misschien zijn dit wel de lastigste herinneringen om vrede in te krijgen.

Vrede

De Bijbel in Gewone Taal geeft een hele andere vertaling van deze bijbeltekst. Deze geeft wat mij betreft iets minder troost in mijn pogingen tot opruimen. Er staat: ‘Onze God wil vrede en orde.’ Gelukkig gaat het wel over vrede, maar wat moet ik met die orde? Gaandeweg merk ik toch dat niet alles netjes terug kan in de kast. Veel herinneringen blijven rommelig. Wel groeit er langzaam iets van vrede in me, daar ben ik de mensen die met me mee gaan en God, dankbaar voor.

2 comments on “Opruimen
  1. Avatar Monique schreef:

    u weet dat ook ik aan het opruimen ben gegaan, u weet ook dat er een hele boel rotzooi op een hoop lag en dat ik onder aan de stapel ben begonnen, soms heel simpel soms dagen er over gedaan, soms gewoon alles weer terug gestopt, volgende dag weer die deur open,het simpele bewaart voor het laatste,eerst het moeilijke het pijnlijke het verdrietige, soms zonder moed zonder vertrouwen soms met goede moed ,, komen zou ik er die hele stap zou opgeruimd worden, ik ben helaas nog niet eens op de helft… die angst de orde het vertrouwen het zoeken naar vrede met het verleden, het zoeken naar vrede met god, de god van mijn jeugd,, samen ruimen we op. ik leer veel van u,. van uw manier van opruimen van denken van plannen, meer dan u zelf in de gaten heeft,, kijkend naar u een soort van voorbeeld. ga ik door met opruimen,, ga ik door met zoeken naar vrede, vrede met de mensen vrede met god maar ook vrede met de kast vol verleden verdriet angst blijdschap ,,, rouw en gemis,,,ook ik ben god de mensen u maar ook de levens lessen dankbaar dankbaar voor wie ik ben geworden hierdoor, ook al blijft het een strijd,

  2. Avatar Marijke schreef:

    Het is niet gemakkelijk om te verliezen, opruimen en ordenen geeft geen vrede. De Bijbel in gewone taal ervaar ik als het staat er duidelijk, je kunt er niet meer omheen. Orde ja wat moet je ermee eigenlijk niets,het is op orde. Het is in orde als je vrede in je hart sluit, Gods Geest, voorziet van zuurstof om tegengas te weerstaan Hij helpt om te vergeven. Hij geeft handvatten en dat geeft een warm gevoel ,één van die handvatten is samen delen zoals hier en we leggen het samen in zijn hand. Ga met God en Hij zal met je zijn.
    Dat is bijzonder en niet in twee woorden uit te leggen het zit diep in je ,het geeft kracht om vol te houden samen elkaars lasten dragen geeft verlichting op zijn LICHT.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief