Oranje Boven!

Lev is helemaal klaar voor koningsdag. Zijn haar oranje, een shirt met rood-wit-blauw en een oranje broek om het af te maken. Joost heeft zijn compleet oranje pak uit de kast getrokken. De meiden en ik houden het bij een iets bescheidener versiering; voor mijzelf een oranje hoed en de meiden een oranje bloemenslinger.

 

Koningsdag

Ik houd ontzettend van koningsdag. Ik vind het misschien wel de leukste feestdag van het jaar. Ik geniet van de vrijmarkt; het zoeken naar oud servies of leuke kleren voor de meiden tussen heel veel troep. Maar ik houd ook zo van het buurmeisje dat haar speelgoed verkoopt op een oud gordijn. Vlak daarnaast haar vriendinnetje dat het Wilhelmus uit haar viool probeert te persen, althans; iets dat daarvoor moet doorgaan. Daar weer naast twee ongeduldige broers met een kleed vol dinosaurussen van 50 cent per stuk en knakworstjes voor 25 cent per stuk en drie voor een euro. En niemand die dan iets zegt van die ietwat opmerkelijke “aanbieding”.

TV met oranjegebak

Ik houd ook van het tv-kijken. Met natuurlijk oranje-gebak. Er is te slotte iemand jarig en ik houd van snoepen. Ik vergaap me al etend aan de jurk van Maxima, geniet van de verschillende mensen die het koninklijk gezelschap op hun paasbest verwelkomen en vraag me af hoe Maxima zo slank blijft wanneer je om de haverklap lekkere dingen krijgt aangeboden. Ik keur op afstand de aangeboden bosjes bloemen, het gemengd koor uit de stad en de dansvereninging die voor de gelegenheid een tango heeft ingestudeerd. Last but not least kijk ik graag naar de prinsesjes die al geroutineerd koninklijk meezwaaien en af en toe nog heerlijk uit hun rol vallen door gewoon kind te zijn. Heerlijk die koningsdag-tv, ik smul ervan.

Saamhorigheid

Maar het allermeest geniet ik van de saamhorigheid. Er is geen feestdag die we allemaal zo ontspannen vieren als koningsdag. Ik geniet van moslima’s met oranje hoofddoek, kinderen die zelf prinses willen zijn, mijn oud-tante die eens in het jaar aan de buis gekluisterd zit. Zelfs een republikein moet wel iets van zijn gading kunnen vinden in koningsdag. Op een dag als vandaag wordt weer zo duidelijk dat de koning ons verbindt. Samenbindt. Over politiek, religie, visie en afkomst heen. Waar we de rest van het jaar tegenover elkaar lijken te staan, onze verschillen benadrukken en de ander en zijn of haar gewoonten het liefst in ons eigen stramien zouden persen, is op koningsdag maar 1 ding cruciaal: oranje boven!

 

foto: H. Boorsma

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 april 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief