Oud & Nieuw

We hadden nog niets in huis, dus ik moest nog boodschappen doen. ‘Vergeet de koffiefilterzakjes niet’, riep mijn vrouw nog. Het was nat buiten en er stond een straffe wind. Ik liep mijn straat uit en sloeg linksaf naar de Bas van der Heijden. De geur en warmte van de oliebollenkraam op de hoek Burgemeester Meineszlaan/Heemreedsingel kwam mij tegemoet. Over een paar dagen zal hier een rij staan tot aan mijn eigen voordeur en dat alles voor de beste oliebollen van Rotterdam.

Het was druk en op de zebra moest ik even opletten dat ik niet door auto’s en fietsers werd aangereden. Een vader met een bakfiets denderde niets ontziend over het zebrapad. Alsof vaders met bakfietsen voor niets en niemand moeten stoppen. Ik koop nooit een bakfiets. Geïrriteerd liep ik door.

Goede voornemens

Ach, iedereen heeft het druk in december. Iedereen is gestresst. Inkopen voor kerst en Oud en Nieuw. En dan, heel vervelend, de sluimerende gedachten aan goede voornemens. Elk jaar dezelfde. Die bakfietsvader zal het niet anders zijn vergaan.

Mijn vrouw doet daar niet aan. Die neemt juist in de zomervakantie een schriftje mee. Daarin schrijft ze, liefst aan het strand, haar voornemens en plannen voor het aanstaande jaar. Van zomer tot zomer. ‘In de zomer heb je lucht en licht om plannen te maken’ zegt ze dan. Dat moet je niet in de donkerte en kou van december en januari doen.

Ik heb geen idee hoe uw jaar was, het afgelopen jaar. Was het een jaar van vreugde, van vrolijkheid? Of van verdriet, rouw, gemis? Mijn jaar was beide. Een jaar van hoop, vreugde en ook wel verdriet.

Rots in de branding

Toen ik het zebrapad achter mij had gelaten dacht ik ineens: waar houd ik mij aanstaand jaar aan vast? Aan de vluchtigheid van de dag, aan mijn hoop, aan mijn vreugde, aan mijn verdriet?

Thuisgekomen van de supermarkt zag ik een tekst op de keukendeur staan. Het hangt er al meer dan een jaar. Toch zag ik het nu pas echt:
“Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt?”

De koffiefilterzakjes was ik vergeten…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 januari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief