Ouder worden: de grootste bijzaak van ons leven

Soms voel ik me een oude vader. Ik kreeg Hannah toen ik nog net 41 was. Dus zal ik haar voor het eerst naar school brengen op mijn 45e. Als ze op kamers gaat ben ik rond de 60; als ze (misschien) ooit gaat trouwen minimaal 70. En dan zie ik die jonge ouders met een compleet gezin in hun ‘twenties’… Het zijn van die momenten dat ik voel dat de jaren gaan tellen. Ik wordt oud(er). Het beeldscherm staat ook al groter ingesteld… En van die overtollige kilo’s kom ik niet meer gewoon af door te letten op wat ik eet en gewoon te bewegen. Aan de andere kant denk ik: so what? Er valt zoveel te genieten. Hangt daar een leeftijd aan?

Ouder, maar nog lang niet bejaard!

Op veel verjaardagen waarop iemand nog een dag eerder 29, 39 of 49 was heerst er een soort taboe op de nieuwe leeftijd, of wordt het juist grootst gevierd met als uitsmijter: 30 is het nieuwe 20, 40 het nieuwe dertig, 50 het nieuwe 40 enz. En laten we wel wezen: als je foto’s bekijkt van hoe onze opa’s en oma’s er op hun 50ste uitzagen, dan leken ze wel bijna bejaard! Alleen de kleren al. Tegenwoordig kun je er tot op hoge leeftijd gewoon leuk en vlot uitzien, en dat scheelt al een hoop in hoe je je bij je leeftijd voelt.

Niet minder, maar meer

Je leeftijd is iets waar je je het beste maar mee kunt verzoenen. Het wordt niet alleen maar minder. Het wordt ook meer. Meer ervaring, meer rust: omdat je meer gezien hebt en hebt meegemaakt, laat je je ook niet meer zo snel gek maken. Ik denk wat dat betreft dat ik daardoor een betere ouder ben dan ikzelf een aantal jaren geleden zou zijn geweest. Dat is voor iedereen verschillend, maar voor mij is het beter nu, denk ik.

Ouder worden in geloven

Ik heb het gevoel dat het ouder worden me ook helpt in mijn geloof. Ik kan het beter uithouden met mijn twijfel, omdat het me minder onzeker maakt. Ik heb al vaker getwijfeld aan van alles, ook aan mezelf, en het is vaak weer goed gekomen. Ik besef dat dat niet voor iedereen zo is en dat ouder worden juist kan betekenen dat je je geloof stukje bij beetje verliest. Kijk dan eens of er een ander soort geloven voor in de plaats komt, waarvoor de manier van geloven van je jeugd plaats maakt. Je bent niet meer zoals vroeger, dat is het hele pijnpunt van ouder worden, maar je wordt wel een nog mooier en wijzer mens.

Grootste bijzaak

We kunnen er maar druk mee zijn, met dat ouder worden. Per saldo is het gewoon een feit waar we mee hebben leren om te gaan. Niets meer en niets minder. Maar daarom is het wel de grootste bijzaak van ons leven. Geniet er maar van.

3 comments on “Ouder worden: de grootste bijzaak van ons leven
  1. Avatar lubbien schreef:

    wij hadden afgelopen zondag een prachtige ”preek” over Sara en Abraham! ……hopen, lachen en opnieuw liefhebben….opstaan…nooit te oud daarvoor ….het gaf mij als 64 jarige hoop, niet op kinderen, die mochten wij al ontvangen maar op ”kome wat komt van U is de toekomst!”

  2. Avatar lubbien schreef:

    waar is mijn reactie gebleven?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief