Ouderverstoting: ‘Juist de kerk zou er moeten zijn voor verstoten mensen.’

Deze week postte Arnoud Siekmans een foto op Facebook van hem en zijn dochter, die hij vijf jaar niet meer heeft gezien. Gevolg van een echtscheiding. Hij plakte het gezicht van zijn dochter onherkenbaar af met de tekst: Miss you. Het bericht werd in één dag meer dan 2000 keer gedeeld, en er waren bijna 1000 reacties. Voor MijnKerk.nl vertelt hij waarom hij dat deed.

Arnoud, wat was de aanleiding om deze foto zo te plaatsen?

Het ging me niet per se om mijn dochter of om mijn situatie, maar wel om mijn verhaal te delen en zo meer bewustzijn voor het fenomeen ‘ ouderverstoting’ te krijgen. Ze was net 18 jaar geworden en ik heb haar sinds haar dertiende niet meer bij me gehad. Een triest lustrum. Wel wrang dat het woord lustrum eigenlijk ‘zoenoffer’ betekent.

“Gisteren werd mijn dochter 18! En voordat je nou blind ‘gefeliciteerd’ intypt…..eerst verder lezen. Zoals je ziet is deze laatste foto van ons samen er niet eentje met een dochter van 18. Hier was ze amper 13… Al 5 jaar ben ik niet in de gelegenheid om nog zo’ n foto te maken. Hoe dat komt? Dat heet ouderverstoting. Is dat mijn dochter aan te rekenen? Nee.” – Arnoud Siekmans op Facebook

Je vraagt aandacht voor het fenomeen ‘ouderverstoting’. Wat is dat?

Ouderverstoting wordt ook wel PAS-syndroom genoemd en is een afkorting van “Parental Alienation Syndrome” oftewel ouderverstotingssyndroom. Dit bestaat uit twee elementen:
1 – De ene ouder probeert bewust of onbewust het kind zodanig te beïnvloeden dat de band met de andere ouder (meestal de vader) verbroken wordt. Het kan om echte hersenspoeling gaan, maar ook om regelmatige, subtielere vormen van beïnvloeding. Vaak waren die vormen er al in de relatie. In 85% van de gevallen zijn het de vaders die verstoten worden, maar ook moeders kan het treffen.
2 – Het kind wordt in die mate beïnvloed dat het zelf gaat geloven dat de andere ouder slecht is. Het gevolg hiervan is dat het kind zelf negatieve uitspraken gaat doen over de andere ouder.

“Dit bericht gaat niet om onrecht dat de verstoten ouder wordt aangedaan. Maar om het onrecht dat een kind wordt aangedaan. Een kind dat geen normale band met 1 van haar ouders mag onderhouden. Ook al heeft die verstote ouder ouderlijk gezag.” – Arnoud Siekmans op Facebook

Je vertelde me dat juist onder gelovigen je merkte dat je als ouder verstoten werd. Waarom raakt jou dát juist ook zo?

De plaats waar we woonden was best streng, kerkelijk gezien. Wij gingen vroeger af en toe naar de kerk (de lichtste variant die er te vinden was) en voedden onze kinderen ook op met een stukje christelijk gedachtengoed. Later kunnen ze zelf beslissen of ze daar iets mee willen in hun leven, maar we vonden het wel belangrijk. Toen ik in scheiding lag, hoorde ik dat de dominee zeker drie keer bij mijn ex was geweest. Zelf heb ik niemand van de kerk gezien.

Mijn opa zei vroeger vaak: tussen God en mij heb ik geen kerk nodig, dat regel ik zelf wel. Hij had een slechte ervaring opgedaan in het verzet, toen een pastoor hem de deur wees toen mijn opa aanklopte met onderduikers.  Die woorden deden mij altijd al wat, maar sinds mijn scheiding helemaal. In plaats van een plaats van Ontmoeting werd de kerk voor mij een plaats van Ontmoediging. Terwijl juist een kerk er volgens mij moet zijn voor de verstoten mensen: de hoeren, de melaatsen, de tollenaars, de verloren zonen. En ook voor de gescheiden vaders (of moeders) die zich niet kunnen wapenen tegen roddel en achterklap. Uiteindelijk ben ik uit die plaats vertrokken en al woonde ik er 15 jaar, ik heb er geen enkele vriend aan over gehouden. Puur omdat men de kop in het zand steekt en niet bereid is een heel menselijk verhaal te horen.

“En voor alle vaders: fijne vaderdag alvast. Al mis je je kinderen, een vader ben en blijf je! Dat geldt met terugwerkende kracht (ivm moederdag) natuurlijk ook voor al die verstoten moeders.” – Arnoud Siekmans in zijn antwoord op alle reacties op Facebook

Arnoud antwoordde op de vele reacties in een andere post op Facebook:

Lees meer over ouderverstoting op www.herkenouderverstoting.nl.

Volgende week gaat Arnoud Siekmans nog verder in op ouderverstoting. Heb je vragen aan hem, stel ze hieronder!