Zo weet je dat je over je grens bent gegaan

Je kunt nog zoveel artikelen lezen over in balans komen, maar vaak merk je te laat dat je over je grenzen heen bent gegaan. Terwijl het zo belangrijk is dat je over je (geestelijke) gezondheid waakt.

Hieraan kun je merken dat je in een alarmfase zit:  

1. Kort lontje

Je bent de laatste dagen enorm prikkelbaar. Je schrikt je rot als iemand met z’n stoel over de vloer schuift of als bijvoorbeeld de bel gaat. Dit zijn kleine signalen dat je iets hebt gedaan of laten overkomen waardoor je grenzen wat meer zijn verschoven. Je kunt wat minder hebben. Vragen die je jezelf kunt stellen: heb ik te veel en te lang gewerkt, zoek ik standaard te laat mijn bed op? Waar heb ik te veel hooi op mijn vork genomen?

2. Geen overzicht meer

Als je het idee hebt dat het vechten tegen de bierkaai is en je er steeds vaker tegenop ziet om uit je bed te stappen, dan zijn dit absoluut alarmsignalen dat je grenzen omver worden gelopen en dat de rek er bij jou uit is. Vragen die je jezelf kunt stellen: werk ik van deadline naar deadline en hoe kan ik dat veranderen? Kunnen er to do’s van mijn lijstje af? Kan ik ergens om hulp vragen? Moet het werk vandaag af zijn of kan ik mezelf meer tijd geven?

3. De ander kan niets goed doen

Ook een leuke: als jij minder goed in je energie zit, kan de ander ook bijna niets goed doen. Merk je dat je veel moppert op de ander, dat je partner het slachtoffer is van jouw buien? Dan is dit zeker een signaal. Vragen die je jezelf kunt stellen: word ik genoeg gewaardeerd? Neem ik genoeg tijd voor mezelf? Waar heb ik ja gezegd waar ik eigenlijk nee wilde zeggen? Vanuit welke motivatie werk ik?

Herken jij jezelf in deze punten?

Trek tijdig aan de bel en probeer met een frisse open blik naar je agenda te kijken. Misschien zijn er zaken die je kunt overdragen of afzeggen. Je hoeft en kunt niet alles. Probeer genoeg te slapen en te bewegen. Kijk waar die grenzen vooral overschreden worden. Praat er met een vriend of een professional over zodat je bepaalde patronen kunt doorbreken.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief