Overbuurman

Vanuit mijn werkkamer heb ik uitzicht op onze laan. Het is zo’n laan van honderd jaar oud met even oude kastanjes. Schuin tegenover mijn werkkamerraam heeft iemand een afsluitbare zandbak rond zo’n kastanje getimmerd. Voor de kinderen. Zo’n handige vader, die ik nooit zal worden. Een lamp ophangen is al een klus waar ik dagen tegenop kan zien. Nog net geen slapeloze nachten krijg ik daarvan.

Maar goed, die zandbak dus. Daar zit hij weer, Bobby, zo noem ik hem. Vorig jaar zat hij er ook. Elke dag, van mei tot september. Toen werd het blijkbaar te koud. Bobby is een oude, zwarte man. Volgens mij woont hij in het opvanghuis tegenover ons. Zo’n huis voor mensen bij wie alles simpelweg mislukt is in het leven.

Bobby zit er elke dag, onder die boom. Als een soort Nathanaël , die op Jezus wacht, maar dan met shag en drank.  Bobby hoeft ’s ochtends niet lang na te denken wat hij aan zal trekken die dag. Hij heeft eigenlijk maar een keuzemoment: het overhemd. Of een van spijkerstof, of zo’n houthakkersding. Verder draagt hij altijd een spijkerbroek, model jaren negentig. Breed van boven, smal van onder. En een jack, licht beige. Vandaag heeft ‘ie zijn houthakkersoverhemd aan. Alsof ‘ie elk moment aan die kastanje kan beginnen.

Verder heeft Bobby, zoals gezegd, altijd een pakje shag bij de hand. Van Nelle. Dat zie je van een afstand. En ook altijd binnen handbereik: papieren zak met bijbehorende inhoud. Waar kom je dat nog tegen?  Triest leven, mooi beeld. Man met zak. Zwarte man met zak. Het schalt haast over straat:  “I’m just a poor boy, living on the street”.

Bobby murmelt altijd een beetje. Dat kun je zien. Het zijn woorden, geen zinnen.  Sinds kort heeft Bobby mij ook ontdekt. Dan kijkt hij schuin over straat bij mij naar binnen als ik zit te typen. Op zo’n moment begint hij te murmelen. Ben benieuwd wat hij dan zegt. Zou ‘ie de wereld verwensen en mij het hardst? Of komt er een mooi liedje in hem op? Ik kom er waarschijnlijk nooit achter, want als ik dan naar hem kijk, stapt hij snel op en vertrekt.

Meestal blijft het pakje Van Nelle achter op die zandbak. Ik overweeg weleens snel naar beneden te rennen en het pakje achter hem aan te brengen. Nooit gedaan. Zou een onmogelijke onderneming zijn. Bobby vindt mij namelijk een beetje raar. Elke dag achter dat raam zitten typen en ondertussen hem begluren. Ja, hij ziet het wel.  Nooit kan hij eens rustig zitten.’Gekke vent’, denkt hij dan. ‘Je kunt toch veel beter onder een boom zitten, dan de hele dag te zitten typen achter een raam’. Dat denkt hij dan. Bobby, mijn overbuurman.

Foto: Ranjith Shenoy Photography

5 comments on “Overbuurman
 1. Avatar Willy van kampen. schreef:

  Triest verhaal,eigenlijk overburen en elkaar niet kennen.
  Je zegt wel wat je van hem denkt en laat hem denken over jou.
  Wat ik zelf zou doen? Ik weet het niet. Toch kan ik met dit verhaal geen vrede hebben.

 2. Avatar Jolanda schreef:

  Waarom maakt u geen praatje met deze meneer? Misschien kan hij zijn verhaal bij u kwijt. Er is zo weinig echte aandacht voor elkaar.

 3. Avatar Pauline Vandehoek-de Vey Mestdagh schreef:

  Je zou, als hij jou ziet, je duim op kunnen steken en het ‘gebaar van een kopje koffie drinken’ kunnen maken?

 4. Avatar Matthijs Rietveld schreef:

  In de eerste plaats iedereen die heeft gereageerd op mijn eerste blog voor Mijn Kerk, dank daarvoor. Blijkbaar maakt het bij jullie iets los. En dat is goed. In deze blog beschrijf ik wat ik zie in mijn stad. Dat doe ik vanuit mijn eigen referentiekader, mijn geloof. De ene keer zal dat duidelijker zijn dan de andere keer. Maar, in de eerste plaats is dat het doel: beschrijven wat ik zie. Dat ik daarnaast zelf mijn overbuurman uiteraard begroet, naar hem zwaai en vriendelijk tegen hem ben, lijkt mij helder. Neemt niet eg dat het, denk ik, inderdaad een spannend, mooi en misschien ook wel een verdrietig verhaal op zal leveren als ik eens een kopje koffie met hem zou drinken. Mooie suggestie! Ik hou het in gedachten! In ieder geval zal Bobby nog wel vaker voorbij komen in mijn blogs.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 november 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief