Op weg naar Pasen.

Rode loper.

Pasen komt snel dichterbij. Nog iets meer dan week en dan is het zo ver. Zondag is het Palmpasen. We herdenken de intocht in Jerusalem. Jezus komt! De koning komt! Alles wordt tevoorschijn gehaald om de koning te begroeten. De mantels gaan uit en liggen als een rode loper op de grond. Takken worden van de bomen gehaald en er wordt gezwaaid. Dat moet toch prachtig geweest zijn. De leerlingen van Jezus vinden het geweldig.

Jezus huilt.

Maar Jezus huilt. Er is nog zoveel wat niet goed gaat. Op veel kruisbeelden zien we Jezus ook huilen. Mijn dochter Ilse was zo’n jaar of zes, zeven en we waren in Italië op vakantie. In Ravenna bezochten we veel kerken. Kerken vol met mozaïeken, prachtig. Maar Ilse was nogal in de ban van de crucifixen die ze zag. Zachtjes zei ze tegen mij: “Weten ze hier niet dat Jezus is opgestaan? Ik vind het zo zielig dat Hij hier nog steeds hangt en dat kan niet. Dan zou Hij scheuren en dan valt Hij. Hij is toch weer levend geworden?” Zij begreep in ieder geval dat het niet stopt op Goede Vrijdag. Jezus leeft en dat herdenken we volgende week en nu zijn we op weg naar het Paasfeest.

Jezus is vlakbij.

Jezus is geen koning op aarde, maar dat was en is zo moeilijk te begrijpen. Uw Koninkrijk kome… Wat moeten we daarvan verwachten en wanneer komt dat dan? En waar is Jezus? Vragen, niets dan vragen roept dit op. Ook bij mij.

Maar dan komt er toch een antwoord ergens diep in mij. Jezus is er, maar niet groot en ver. Hij is heel dichtbij.
Ik schreef er het volgende gedicht over.

Ik zocht mijn Heer
‘k liep op de dodenakker
Ik vond hem niet
Het hield me nachten wakker
Hoe ik ook keek en zocht
Bij deze doden en in dit verdriet
Ik zocht mijn Heer
Maar vond hem niet.

Toen heb ik anders leren kijken
Ik zocht hem op de straten
In nieuwe steden en in oude wijken
En het is waar: ik vond mijn Heer
Steeds als ik mensen zag
Zag ik hem keer op keer
O, dat ik dat geloven mag:

Hij is niet dood,
Laat zich gemakkelijk vinden
Te midden van de mensen
Waar zij zich ook bevinden!

4 reacties op “Op weg naar Pasen.
  1. Mar schreef:

Dit gedicht doet mij denken aan wat Klaas hendrikse zei, dat god voor hem een woord is voor wat tussen de mensen kan gebeuren..

2. Irma Moekestorm schreef:

Prachtig, Loes!

3. Christien Noordegraaf-Esmeijer schreef:

Mooi onder woorden gebracht, Loes. Zegt Jezus zelf ook niet zoiets? We moeten ons niet met de doden, maar met de levenden bezighouden.

4. Reinder Koornstra schreef:

Ik denk dat we, gebod of niet, teveel het beeld van God hebben als oude man op een verre troon in de Hemel, maar waarom zou God zo ver zijn als wij denken? En de Heilige Geest is toch altijd bij ons?