Pannenkoeken met een verhaal

Sinds eeuwen eet men tijdens en rondom Maria Lichtmis (2 februari), een katholiek feest met Romeinse oorsprong, pannenkoeken. Waarom? Er zit een heel mooi verhaal achter.

Maria Lichtmis

De Romeinen hielden rond die datum een optocht door de stad op zoek naar de godin van het graan, Ceres. Zijzelf was namelijk op zoek naar haar dochter, die geschaakt was door de god van de onderwereld. Ceres moest terugkomen, om ervoor te zorgen dat het graan weer ging groeien. Als symbool hiervoor werden pannenkoeken gebakken: van graan en rond, in de vorm van de zon.

Geluk en voorspoed

In Frankrijk is het bovendien traditie om, tijdens het bakken de koekenpan in de ene hand te houden en een muntstuk in de andere. Als het dan lukt om met één hand de pannenkoek om te draaien, zonder dat hij uit de pan valt, ga je een voorspoedig jaar tegemoet.

Omdat de meeste mensen wel een eigen recept hebben voor gewone pannenkoeken, geef ik hierbij eens een recept voor boekweitpannenkoeken. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens glutenvrij.

Wat heb je nodig:

(4-6 personen)

  • 200 à 250 gram boekweitmeel,
  • ongeveer 750 ml. à 1 liter melk,
  • 3 à 4 eieren,
  • een snuf zout,
  • een half zakje bakpoeder,
  • een eetlepel plantaardige olie (geen olijf, maar zonnebloem- of arachideolie)
  • een schepje suiker.
  • en boter natuurlijk, ongeveer 50 à 75 gram.

Aan de slag

Doe alle ingrediënten, behalve de melk en de boter, in een kom. Begin met een halve liter melk toe te voegen en roer met een garde door. Voeg dan net zoveel melk toe totdat je een dun, maar niet waterig beslag krijgt. Gebruik een koekenpan met anti-aanbaklaag. Zet het vuur halfhoog en doe er elke keer een likje boter in. Bak de pannenkoeken zoals je dat gewend bent.

Zoet of hartig

Je kunt de pannenkoeken warm houden op een rechaud of in de oven op 100 graden. Doe er op waar je zin in hebt. Als je het ‘verantwoord’ wilt houden, investeer dan in maple syrup (ahornsiroop), ook tegenwoordig in de supermarkt te krijgen, honing of bijvoorbeeld geprakte (eko) banaan met wat geraspte (fair trade) chocola.

Vind je zoete pannenkoeken te frivool? Laat de suiker weg en maak een vulling van kaas en/of spek en/of ham (bak die nog even mee), of een ragoutje. Of bak er wat paddenstoelen bij met wat knoflook, peterselie, peper en zout en lekker wat boter. Je kunt voor de extra verantwoorde variant nog wat deelblokje gesneden spinazie toevoegen aan het beslag of wat fijngeraspte wortel. En over de pannenkoek dan wat zachte geitenkaas met honing over brokkelen. Smullen maar. Of: beleg de pannenkoekjes met gerookte zalm en wat zure room, eventueel met wat dille, zelfs caviaar. Kortom, je kunt iedereen met deze pannenkoeken behagen: van geitenwollen-sok tot lamswollen-trui, en alles daar tussenin.

Wat doe jij het liefst op jouw pannenkoeken?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 februari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief