“Pap, ik kan niet slapen, ik ben bang”

Acht uur ‘s avonds. Net het moment dat ik eindelijk iets voor mijzelf kan doen staat zoonlief (7 jaar) beneden: ‘Pap, ik kan niet slapen, ik ben bang’. Het is niet voor het eerst. Met een zucht sta ik op en loop met hem naar boven. Ik stop hem weer in en vraag wat ik voor hem kan doen. ‘Zou je willen bidden dat ik niet eng droom vannacht?’

Dat doen we wel vaker en meestal is mijn zoon daarna gerustgesteld. Dus ik bid en vraag aan God of hij hem vannacht wil behoeden voor enge dromen. Terwijl ik de trap afloop voel ik mij onrustig. Want wat als hij vannacht toch eng droomt? Is God dan niet betrouwbaar? Zou hij dan misschien gaan denken dat God niet bestaat? 

Wat moet ik nu weer doen?

Een half uurtje later. Ik zit eindelijk eens de achterstallige rekeningen weg te werken. Voetstappen op de trap. Zoonlief staat weer beneden: ‘Pap, ik ben echt bang!’. Geërgerd sta ik op en breng hem opnieuw naar boven. Wat moet ik nu weer doen?

Ik zal voor je zorgen

In een opwelling besluit ik het eens over een andere boeg te gooien en vraag hem: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’. ‘Dat ik vannacht eng droom en dan bang ben.’ ‘Oke, dan beloof ik dat als je vannacht eng droomt en bang bent, ik voor je zal zorgen. Je mag dan naar me toe komen en dan zorg ik voor je.’ Met deze belofte laat ik zoon achter in zijn kamer. Ik voel me met deze belofte meer tevreden dan met het gebed, ondanks dat ik niet meteen iets aan de bron van de angst heb gedaan, namelijk dat zoon niet eng zal dromen.

Belofte van God

De volgende dag bespreek ik het met collega’s. Iemand voegt er nog aan toe: ‘Is dat eigenlijk niet ook de belofte van God? Niet dat hij al onze problemen oplost, maar wel dat Hij belooft dat Hij er voor je is en voor je zal zorgen?’ Dat inzicht besluit ik mee naar huis te nemen. De eerstvolgende keer dat ik weer voetjes op de trap hoor ga ik dit met hem bespreken.

Wat doe jij als je kind bang is en niet kan slapen? 

Deze blog is geschreven door gastblogger Christiaan Cevaal, hij is getrouwd en vader van drie kinderen. 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 maart 2020
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief