MENUMENU

Pas op voor geloofs helden

Laatst las ik op Twitter de ludieke vergelijking dat een gemiddeld damestijdschrift begint met tien pagina’s dat je jezelf mag aanvaarden. Dan tien over hoe je volgens een held of bekende Nederlander gezond kan leven en tien kilo afvallen. En dan tien pagina’s met gezellige foto’s van sterren met hun heerlijke taartrecepten.

Wat een ritme. Zo blijf je bezig. Is de bijbel net zo uitgebalanceerd als dat tijdschrift? Als ik heb boek Prediker lees, ja. En als ik Hebreeën lees, met de beschrijving van getuigen – en dus helden – die ons zijn voorgegaan, Noach, David, ja. Maar toch is het anders. Hoe dan?

In een boek* van Eugene Peterson, schrijver van The Message, staat deze passage (vrij vertaald):

Herken je de wens om helden te volgen?

“Wie van ons heeft niet een enorme dorst naar heelheid, en een honger naar gerechtigheid? Als beroemde mensen ons teleurstellen, zoeken we in de bijbel naar mensen om tegenop te kijken. Hoe kan je een echte man zijn? Of een echte vrouw? Hoe kan je volwassen en authentiek mens zijn? Maar als je dan de bijbel openslaat, kan dat teleurstellen. We vinden niet heel veel moreel verantwoorde voorbeelden.

Abraham liegt, Jakob bedriegt, Mozes moordt, Petrus lastert. Als we door lezen, kunnen we een vermoeden krijgen wat hier bedoelt is. Het lijkt een grote strategie om te laten zien dat grote, betekenisvolle figuren in het geloofsleven uit dezelfde klei zijn getrokken als wij.

Fanclubs en tweedehands leven

De bijbel is summier in de informatie over mensen, en royaal in wat verteld wordt over God. De bijbel weigert voeding te geven aan onze wens om helden te vereren. Geen inspiratie voor onvolwassen wensen om een fanclub te hebben. De reden? Fanclubs stimuleren tweedehands leven. Door foto’s, merchandise en toeristengidsjes, verbinden we ons met iemand wiens leven is, denken we, spannender is dan het onze en meer glamour heeft. We raken verwijderd van ons eigen bestaan als we meeliften op de slippen van een exotisch iemand.”

Geloofshelden

Op MijnKerk verwijzen we zeker naar christelijke inspiratiebronnen, of geloofshelden. Maar de enige manier om mensen te volgen, is om ze te volgen in hoe ze Jezus nadoen – als dat een manier is die jou ook echt dichter bij Hem brengt! Dat is van Paulus, die durft te zeggen: ‘Dus volg mij na, zoals ik Christus navolg’. En navolgen is met liefde goed doen, en dat is moeilijker dan goede dingen zeggen. 

Openbaringen 22 geeft een treffende opdracht om wel na te volgen:

Ik, Johannes, heb alles wat er in dit boek staat, zelf gehoord en gezien. Een engel heeft het aan mij laten zien. Toen hij me alles had laten zien, knielde ik om hem te eren. Maar hij zei: ‘Doe dat niet! Kniel alleen voor God. Want ik ben maar een dienaar, net zoals jij en de andere christenen die profeten zijn. En net zoals alle mensen die doen wat er in dit boek staat.’

En in de parafrase van Eugene Peterson, The Message, staat het zo:

I, John, saw all these things with my own eyes, heard them with my ears. Immediately when I heard and saw, I fell on my face to worship at the feet of the Angel who laid it all out before me. He objected, “No you don’t! I’m a servant just like you and your companions, the prophets, and all who keep the words of this book. Worship God!”

Vrij vertaald van Eugene Peterson, *Run with the horses

 

Welke helden inspireren jou om Jezus na te volgen?

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
24 mei 2018
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars