Passie

Als je passie voelt, dan voel je dat je leeft. Maar je hart volgen is niet altijd een feest…

Als ik iemand tegenkom die passie heeft voor wat hij doet, dan kan ik daar echt van genieten. Die groenteboer die met zorg en aandacht zijn groente en fruit verkoopt. Die pianiste die met gevoel haar muziek uitkiest en speelt. Die sporter die ervoor gáát. Die lerares die het beste uit haar leerlingen probeert te halen. Echte gepassioneerde mensen. Je voelt hun energie, hun vuur. Energie die ik soms zelf mis en op andere momenten in mezelf voel opvlammen.

Hartstocht

Wie passie ergens voor heeft, voelt hartstocht. Het gaat tekeer in je hart, dat sneller gaat kloppen als je aan je passie denkt of ermee bezig gaat. Het heeft iets van verliefdheid. En – als het langer duurt – van houden-van. Mooi is dat.
En net als bij verliefdheid zou je willen dat dat altijd blijft duren. Dat hoeft helaas niet zo te zijn. Het kan misgaan, omdat het teveel wordt, teveel kost. Of er kan echt een kink in de kabel komen door een blessure of een ziekte. Dan doet het extra pijn, omdat je je hartstocht niet meer kan volgen. Dan kun je wel door de grond gaan, het voelt alsof je in je hart geraakt wordt.

Lijden

Passie heeft twee kanten. En het wrange is dat het woord ‘passie’ juist afstamt van het woord voor lijden in andere talen. Het woord patiënt komt er ook vandaan. Maar bij passie gaat het dan niet om pijn in je lijf, maar om pijn in je hart. Richting Pasen klinkt veel passiemuziek: in de klassieke Passions, in ‘The Passion’ op tv en in verhalen over Jezus’ lijden. Een verhaal van gekwetste liefde, omdat de mensen waar hij voor ging hem afwezen.

Overwinnen

Zou je passie vermijden, omdat je er ook pijn van kunt hebben? Of zou je er toch voor gaan? Omdat je voelt dat je door alles heen opleeft? Passie heeft ook iets van overwinnen. Tegenslagen, blessures, ziekten. Soms door ermee af te rekenen, soms ook door er juist mee te leren omgaan. Volg je hart, waarheen en waar doorheen het je ook leidt. En je zult leven!

Afbeelding: De Passiebloem. De drie stampers werden gezien als de nagels waarmee Jezus aan het kruis werd geslagen, de gespikkelde blauwe dradenkrans als de doornenkroon, de gesteelde stamper als de bittere kelk, de vijf meeldraden als de vijf wonden en de ranken als de geselroeden.

One comment on “Passie
  1. Avatar Fien Holland schreef:

    Dit is heel erg waar, maar ondanks alles moet je altijd je hart blijven volgen is mijn ervaring

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief