MENUMENU

Pesten: je kunt er iets tegen doen!

Vandaag, donderdag 19 april, is de landelijke dag tegen pesten. Ds. Otto Grevink besteedde er eerder deze week al aandacht aan. Pesten komt helaas nog erg veel voor. Maar wat kun je er eigenlijk tegen doen? Een paar tips.

De statistieken zijn hard en confronterend: op scholen wordt 1 op de 10 leerlingen gepest. Op het werk ligt dit nog hoger: 1 op de 8. En wat te denken van het bejaardenhuis? Daar wordt zelfs 1 op de 5 gepest! Pesten is niet iets onschuldigs, maar laat diepe sporen na in het leven van mensen. Wat kun je doen als je te maken krijgt met pestgedrag?

Lach het niet weg – Pesten is wat anders dan plagen. Bij plagen ervaren mensen het als grappig. Bij pesten is er niks grappigs aan. Dus op het moment dat je te maken krijgt met een situatie op je werk of op school waarbij er zogenaamd geplaagd wordt, maar de sfeer niet positief is? Dan is het geen plagen, maar pesten. En dat is niet om te lachen. Lach er dan ook niet om en lach niet mee.

Zoek hulp – Heb je te maken met pestgedrag? Blijf er dan niet mee lopen, maar praat erover. Dat kan natuurlijk met mensen in je omgeving die je vertrouwt, maar er zijn ook verschillende hulplijnen die je kunt bellen voor zowel kinderen als volwassenen.

Als je online gepest wordt – Soms is pesten redelijk onzichtbaar. Bijvoorbeeld omdat je kind te maken heeft met cyberpesten of hier zelf aan meedoet. Hier vind je handige tips om cyberpesten te voorkomen, zoals het aanpassen van je privacyinstellingen op social media en het verzamelen van bewijsmateriaal.

Als je in gesprek wilt gaan met je kinderen – Soms vermoed je als ouders dat er wat aan de hand is. Maar hoe ga je het gesprek met je kind aan over pestgedrag? Op de site van mediawijzer vind je een paar filmpjes die hierbij kunnen helpen (voor de basisschoolleeftijd en middelbare scholieren).

Wat je kunt lezen over pesten – Er zijn heel wat (kinder)leesboeken op de markt over pesten. Voor kinderen die gepest worden, kunnen de boeken een steun zijn. Maar ook pestkoppen kunnen ontdekken wat ze veroorzaken met hun pestgedrag. Hier vind je een lijst met kinderboeken voor diverse leeftijden.

Wat de Bijbel zegt over pesten – Het is opvallend hoe vaak je in de Bijbel ziet dat de ‘underdog’, of de gepeste, de uitgebuite of de vernederde partij meestal juist door God uitgekozen worden als voorbeeld, denk maar aan Jozef en zijn broers of de Samaritanen. Met andere woorden: God kijkt heel anders naar mensen dan de maatschappij dat doet…

Kun je wat met bovenstaande tips?

 

 

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
19 april 2018
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars