Pick your battles and pick them wise (kies je strijd en kies die wijs)

Laat je ze ermee wegkomen?
Als kinderen iets doen wat je niet wilt, dan spreek je ze aan, je corrigeert, stelt eisen,  laat ze sorry zeggen of geeft straf. Maar je laat ze er nooit mee weg komen, toch? Maar wat nu als je dan een soort politieagent wordt, als je kind voortdurend in time-out zit, als je kind zich niet stoort aan straf en wat als het altijd verre van gezellig is? Dan kies je je strijd en vecht niet alles uit.

Kies je strijd

Door een kind op alles te corrigeren kun je in zo’n situatie terecht komen en daar wordt niemand beter van. Dus kies je wat je op dat moment het belangrijkste vindt dat je kind leert. De rest leg je even opzij. Voor mij was altijd, als ouder en als therapeut, het belangrijkste speerpunt veiligheid. Dus kinderen te leren grenzen van een ander te respecteren en grenzen van zichzelf aan te geven. En zo kon het dus gebeuren dat ik schelden negeerde en ingreep bij slaan.

 

Tandenpoetsen

Deze week ging ik met mijn kinderen naar de tandarts, best een spannende onderneming. Ik vind tandenpoetsen belangrijk en dat was bij ons thuis bij alle drie de kinderen rond dezelfde leeftijd echt een strijd. Een strijd die ik aanging, maar niet tot het uiterste. Er moest gepoetst worden, zo nodig met wat dwang. Maar als er dan in plaats van de gewenste 2 minuten na een halve minuut twee kaken op elkaar geklemd werden dan nam ik daar genoegen mee. De tandarts was het daar natuurlijk niet mee eens destijds. Maar ik heb de strijd wijs gekozen en er werd elke dag twee keer eventjes gepoetst. En toen dat lukte kon er steeds een stapje bij, tot de gewenste 2 minuten. En dat lukt. De tandarts was tevreden en ik ook.

 

Kies hem wijs

Natuurlijk willen we heel graag dat ieder kind lief, beleefd en gehoorzaam is, maar voor sommige kinderen kost dat moeite. Door met het kind mee te bewegen en je eisen steeds een beetje aan te scherpen kom je uiteindelijk ook waar je wilt zijn, zonder eindeloze ruzies en een hoop frustraties. Een stuk gezelliger, en je bereikt veel meer. Doe eerst wat belangrijk is voor jou. Blijf bij jezelf. Dus kies jouw strijd, en kies hem wijs!

 

pick-your-battles

One comment on “Pick your battles and pick them wise (kies je strijd en kies die wijs)
  1. Avatar Mar schreef:

    mooi stukje, ik ken die strijd ..probeer tegenwoordig dingen meer los te laten want het maakt een mens ongelukkig

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
5 oktober 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief