Ben ik een ‘pleaser’?

In ons gezin lezen we deze dagen de laatste hoofdstukken uit het evangelie van Marcus. En eerlijk gezegd: ik heb ze zelden zo bewust gelezen als deze keer. Misschien komt dat door de Bijbel in gewone taal. We lazen bijvoorbeeld dit: "Meester, u spreekt altijd de waarheid. U zegt geen dingen om mensen een plezier te doen of omdat u bang bent!" *
Helder: Jezus is geen 'pleaser'. Hij praat mensen niet naar de mond. Hij vertelt wat God wil. Hij is, tenminste dat denk ik, recht voor z'n raap. Hij spaart ons niet.

Passion

Wat een verschil met die andere hoofdpersoon uit die laatste hoofdstukken: Pilatus. Vorig jaar in Enschede speelde Jon van Eerd de rol van Pilatus in de Passion zo intens, dat ik er de koude rillingen van kreeg. Pilatus, de belangrijkste bestuurder van Judea, weet dat Jezus onschuldig is. Hij kan Jezus redden. Maar Pilatus bedankt ervoor om de woede van de geestelijke leiders en van het volk over zichzelf af te roepen. Hij doet wat zij willen. Hij is wél een ‘pleaser’: Jezus zal sterven aan het kruis.

 

Sukkel

En ja, ik snap die Pilatus wel: hij heeft geen zin in toestanden, in tegenstanders die hem het leven zuur maken……..

Maar ik snap hem ook weer niet: hij kan toch het verschil maken, hij kan z’n rug recht houden, hij heeft er de positie voor. Sukkel!

 

Wassen

Toen Pilatus vorig jaar in Enschede zijn handen waste in een kom met water – hij waste zijn handen in onschuld –  verstijfde ik: wat zou ik hebben gedaan?

Als het erop aankomt, als ik moet kiezen tussen recht en onrecht, ben ik dan een ‘pleaser, een klein sukkeltje of een vrouw uit één stuk?

Ik weet het niet.

Maar wat ben ik blij dat Hij, die Jezus, is gekomen. Ik snap het niet, maar ik geloof het: Hij neemt mijn zwakheid voor lief!

 

* Marcus 14: 14

2 comments on “Ben ik een ‘pleaser’?
  1. Avatar Marina schreef:

    In het dagelijks leven ben ik vaak een pleaser maar pas kwam ik op voor iemand en sprak iemand anders aan en de reactie die ik kreeg wist ik weer dat je heel dapper moet zijn om dit te doen en het beslist niet makkelijk is.

    • Avatar Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

      Dank je wel voor je reactie, Marina. Je hebt gelijk. Het vraagt lef om de waarheid te zeggen. Jezus beschikte daarvoor. Wij lang niet altijd. En toch zijn er mensen nodig die zoals jij eerder hun nek uitsteken. In zijn spoor. In het belang van zijn eerlijkheid en recht. Dit zijn grote woorden, die ook vertaald kunnen worden in e en toch betekenisvolle stappen . Vriendelijke groet, Antje.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 maart 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief