MENUMENU

Ben ik een ‘pleaser’?

In ons gezin lezen we deze dagen de laatste hoofdstukken uit het evangelie van Marcus. En eerlijk gezegd: ik heb ze zelden zo bewust gelezen als deze keer. Misschien komt dat door de Bijbel in gewone taal. We lazen bijvoorbeeld dit: "Meester, u spreekt altijd de waarheid. U zegt geen dingen om mensen een plezier te doen of omdat u bang bent!" *
Helder: Jezus is geen 'pleaser'. Hij praat mensen niet naar de mond. Hij vertelt wat God wil. Hij is, tenminste dat denk ik, recht voor z'n raap. Hij spaart ons niet.

Passion

Wat een verschil met die andere hoofdpersoon uit die laatste hoofdstukken: Pilatus. Vorig jaar in Enschede speelde Jon van Eerd de rol van Pilatus in de Passion zo intens, dat ik er de koude rillingen van kreeg. Pilatus, de belangrijkste bestuurder van Judea, weet dat Jezus onschuldig is. Hij kan Jezus redden. Maar Pilatus bedankt ervoor om de woede van de geestelijke leiders en van het volk over zichzelf af te roepen. Hij doet wat zij willen. Hij is wél een ‘pleaser’: Jezus zal sterven aan het kruis.

 

Sukkel

En ja, ik snap die Pilatus wel: hij heeft geen zin in toestanden, in tegenstanders die hem het leven zuur maken……..

Maar ik snap hem ook weer niet: hij kan toch het verschil maken, hij kan z’n rug recht houden, hij heeft er de positie voor. Sukkel!

 

Wassen

Toen Pilatus vorig jaar in Enschede zijn handen waste in een kom met water – hij waste zijn handen in onschuld –  verstijfde ik: wat zou ik hebben gedaan?

Als het erop aankomt, als ik moet kiezen tussen recht en onrecht, ben ik dan een ‘pleaser, een klein sukkeltje of een vrouw uit één stuk?

Ik weet het niet.

Maar wat ben ik blij dat Hij, die Jezus, is gekomen. Ik snap het niet, maar ik geloof het: Hij neemt mijn zwakheid voor lief!

 

* Marcus 14: 14

2 reacties op “Ben ik een ‘pleaser’?
 1. Marina schreef:

  In het dagelijks leven ben ik vaak een pleaser maar pas kwam ik op voor iemand en sprak iemand anders aan en de reactie die ik kreeg wist ik weer dat je heel dapper moet zijn om dit te doen en het beslist niet makkelijk is.

  • Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

   Dank je wel voor je reactie, Marina. Je hebt gelijk. Het vraagt lef om de waarheid te zeggen. Jezus beschikte daarvoor. Wij lang niet altijd. En toch zijn er mensen nodig die zoals jij eerder hun nek uitsteken. In zijn spoor. In het belang van zijn eerlijkheid en recht. Dit zijn grote woorden, die ook vertaald kunnen worden in e en toch betekenisvolle stappen . Vriendelijke groet, Antje.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
19 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars