Pleegouder word je niet zomaar

Hannie en Raymond volgen een VIP-cursus om pleegouder te worden. Een spel met kaartjes maakt pijnlijk duidelijk dat er kinderen 'overblijven' voor wie er geen match wordt gevonden.

Acht maanden later stappen we op maandagavond op de fiets om richting het pleegzorgkantoor te gaan. De Vip-avonden starten nu echt! Vip’s zijn in dit geval niet de mensen in de skybox van het Feijenoordstadion, maar de letters staan voor Voorbereiding, Informatie aan (kandidaat) Pleegouders.

Niet geschikt?

Eerlijk gezegd zijn we toch wat gespannen, want wij denken dit nu wel echt te willen, maar stel je nou voor dat we niet geschikt zijn als pleegouders? Ook dat is een mogelijkheid. We hebben beiden wel eens hulp gehad van een psycholoog om om te leren gaan met dingen waar we in vastliepen, dus ja… Al die gedachten razen door ons hoofd en zo komen we die eerste avond bijna als eersten binnen. Iets wat toch wel een beetje onze zenuwen weergeeft aangezien we meestal op de valreep ergens binnenstappen.

We worden vriendelijk en vrolijk onthaald door twee aardige dames. Zij zullen onze vaste medewerkers zijn voor de avonden. We krijgen koffie en thee aangeboden en langzaamaan stroomt de zaal vol. Ik merk bij mijzelf dat ik iedereen scherp observeer en een beetje probeer in te schatten wat voor mensen het zijn.
De groep is uiteindelijk zo’n 20 man en vrouw groot.

Diversiteit

We doen een voorstelrondje en ik verbaas mij in positieve zin over de diversiteit die in de groep aanwezig is. Zowel qua gezinssamenstelling, opleidingsniveau als beweegredenen. Sommige mensen zijn gewoon helder en vertellen eerlijk en direct dat ze pleegzorg gaan doen omdat ze meer kinderen willen, maar er na de eerste niet meer zijn gekomen.

Wij zijn als derde stel aan de beurt en vertellen dat we in 2013 hebben ontdekt dat ons huis en ons hart veel groter is dan wij dachten. Dit naar aanleiding van een moeder en kind die bij ons in huis gewoond hebben tijdelijk. Daarnaast vertellen wij ook dat wij zelf geen kinderen hebben, dat we dit eerder overwogen hebben en wij denken dat het nu de juiste tijd is om deze stap te nemen.

Wat mij opvalt in de groep is dat er ook twee dames van middelbare leeftijd zijn die graag pubers op willen vangen. Een vangnet willen zijn juist voor die kinderen waarvan al snel verwacht wordt dat ze zelfstandig moeten zijn. Zij willen graag een thuis voor deze kinderen vormen zodat ze daar ook later op terug kunnen vallen. Ik vind het geweldig om dit zo te horen. De dames zijn met pensioen en willen zich graag inzetten voor deze kinderen. Er is veel vraag naar gezinnen voor pubers, dus wat fijn dat ook zulke mensen in de groep vertegenwoordigd zijn!

Verwachtingen

Vervolgens krijgen we allemaal een kaartje. Er zijn twee soorten kaartjes; die van pleegkinderen die een gezin zoeken en gezinnen die een pleegkind zoeken. Er staan diverse beschrijvingen op. Ik heb het kaartje van pleegouder die ruimte heeft voor een weeskind. Onderling zoeken we wat af en het symboliseert eigenlijk de zoektocht die plaats gaat vinden bij het zoeken naar de juiste match. Tegelijk symboliseert het ook dat de juiste match niet altijd gevonden wordt en er kinderen ‘overblijven’ voor wie geen gezin beschikbaar is.

Raymond krijgt een kaartje waarop staat dat hij een pleeggezin wil zijn voor een dankbaar kind. Het kaartje wordt gebruikt om in gesprek te komen over verwachtingen van pleegouders met betrekking tot dankbaarheid van kinderen. Uit wat voor situatie kinderen ook komen; ze zullen altijd loyaal zijn aan hun ouders en liever bij hun eigen ouders willen zijn. Dankbaarheid is geen reële verwachting, maar moet je zelf zien te vinden in het kind. Bijvoorbeeld als je ziet dat het kind zich ontwikkelt.

Het is een avond met veel indrukken, nieuwe indrukken, nieuwe informatie. Ons hoofd is vol als we weer naar huis fietsen. Morgen krijgen we de mail met huiswerk voor de komende week! Ja, pleegouder word je niet zomaar.

One comment on “Pleegouder word je niet zomaar
  1. Geesje Jaakke-den Toonder Geesje Jaakke-den Toonder schreef:

    Hoi Hannie, mooi geschreven, bijzonder om op deze manier voor te bereiden. Mooi ook wat je schrijft over dankbaarheid. Dat inspireert me ook wel als mama, want ik wil ook graag dankbaarheid van mijn kids, maar dat is eigenlijk te veel gevraagd, ik moet het in ze zien i.p.v. van ze vragen. In iedere omhelzing…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief