Polen

Al jaren vernieuwen ze voor weinig geld onze badkamers, zetten ze het tegelwerk in onze W.C.’s en stucen ze onze muren. De Polen. Een volk met een enorme geschiedenis. Dan bestond hun land wel, dan weer niet en zo verder. En nu zijn ze dus al weer een heel aantal jaren onze klusjesmannen. Overigens kunnen ze ook in de bollenteelt en loonbedrijven erg goed uit de voeten.

Jonge mannen en vrouwen zijn het vaak. Maanden van huis om te verdienen voor hun gezinnen. Kinderen die naar school moeten, gezinnen die moeten wonen, eten, liefhebben.

Tolerant

Wij, Hollanders, vinden onszelf vaak heel ‘tolerant’. Waar tolerantie, onverschilligheid en uitbuiting elkaar raken, zullen we het nu niet over hebben. Tolerantie heeft in de loop der eeuwen wel een raar Hollandse betekenis gekregen. Het houdt zoiets in als: ‘Je mag er zijn, mijn muren stucen voor weinig geld binnen een dag, maar wee je gebeente als ik last van je heb. Als de klus geklaard is, ga jij terug in je hok. Mijn orde, mijn rust, mijn gewoonten zijn van mij.’ In die tolerantie zijn wij inderdaad al eeuwenlang erg goed.

Ik betrapte mijzelf daarop. Wie in de buurt van de Beukelsdijk in Rotterdam woont, weet dat je zondags tussen elf en een uur geen parkeerplek vindt. Polen. Ze gaan dan naar hun kerk en parkeren in de buurt. Net als wij. Wanneer het Onze Vader wordt gebeden luidt de klok. ‘Er wordt gebeden’, zeggen wij dan thuis vaak.

Foeteren

Een paar weken geleden zocht ik op zondag naar een parkeerplaats en begon te foeteren op ‘die Polen’. ‘Ik betaal toch voor die parkeerplaats! Ik woon hier toch, dan moet ik toch op een normale manier mijn auto kwijt kunnen! Altijd die Polen die hier parkeren!’ En meer van dat soort teksten. Vanaf de achterbank hoorde ik een kleine stem: ‘Jij bent toch zo tegen Wilders? Nu doe je het zelf ook!”

Beschaamd hield ik mijn mond.

Boven de deur

Wij moeten eens wat vaker nadenken over de tekst boven de deuren van de Poolse kerk aan de Beukelsdijk in Rotterdam. ‘Komt allen tot mij, die vermoeid en belast zijt’ staat daar. Dat kan onze Hollandse tolerantie goed gebruiken!

3 reacties op “Polen
  1. monique schreef:

dank je wel dit had ik even nodig

2. Willy van kampen schreef:

Goed, dat je ons een spiegel voor houdt.

3. Frederik van Holland schreef:

Ik liep vandaag nog weer 2x langs de kerk met het opschrift: ‘Komt allen tot mij, die vermoeid en belast zijt’ Prachtig zo’n tekst op een kerk!