Positive Thinking Day

Het is half zeven, de wekker gaat. Ik was al even wakker, maar rek me nu uit en stap uitgerust uit bed, denkend: “Today is a good day!”
Fluitend loop ik naar de badkamer en ik verheug me op deze nieuwe dag. Als de haartjes gekamd en de tandjes gepoetst zijn, maak ik vrolijk de kinderen wakker en we beginnen samen vol goede moed aan deze nieuwe dag! Het is woensdag 13 september: Positive Thinking Day!


Bovenstaande is voor mij een droom, nou ja, ik droom er niet zozeer van, maar het is verre van de werkelijkheid. Het enige wat klopt is dat de wekker om half zeven gaat en dat het afgelopen woensdag Positive Thinking Day was. Ik begrijp dat er mensen zijn, die het wel kunnen: uit bed springen en vrolijk aan de nieuwe dag beginnen. Respect!

Ik niet

Ik ben geen ochtendmens. Om mijn gezin daar nog eens op te wijzen, heb ik laatst nog deze pyjama gekocht:

Maar toen het ochtendritueel woensdag achter de rug was, dus man en kinderen naar werk en school en hondjes hun dagelijkse rondje hadden gehad, ging ik zitten met een kopje koffie om écht wakker te worden en de dag te beginnen. Toen was het tijd om na te denken over deze Positive Thinking Day.  In een artikel over deze dag, die in 2003 in het leven is geroepen, zag ik deze foto:

Wat zijn jouw gedachten erbij?

a.    Yes! Die heeft er zin in

b.    Lekker vrolijk

c.    Mag het ietsjes minder?

d.       Jeetje, wat overdreven!

 

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn eerste gedachten overeen kwamen met optie d. We moeten met z’n allen zo positief zijn. Mindful ook vooral. Ook zo’n woord dat je overal tegen komt en dat dé oplossing lijkt te zijn voor alle drukte en stress om ons heen. Dus in plaats van positief, begin ik vooral negatief te denken.

Moeite

Dat is een beetje mijn valkuil: negatief denken. En ik ben jaloers op de mensen die hebben gereageerd op ons berichtje afgelopen woensdag die gelukkig worden van bijvoorbeeld een mooi gedekte tafel om te eten met familie en vrienden, een douche na het sporten, huisgenoten thuis zien komen, kunnen werken en collega’s weer zien na een moeilijke periode of die elke dag positief ingesteld zijn. Soms (vaak?) moet ik daar heel veel moeite voor doen. Mezelf nadrukkelijk afvragen waar ik eigenlijk blij van word en waarom ik positief mag zijn.

Waar word ik dan blij van?

Maar op deze Positive Thinking Day schuif ik het artikel en de ‘blije’ foto aan de kant en ga bij mezelf op zoek. Ik kwam allereerst mijn eigen kalender tegen. Een kleurkalender van Jan, Jans en de kinderen. Hé, al twee dingen waar ik blij van word: kleuren! (écht een aanrader als je rust zoekt) en de heerlijke strips over dit vrolijke gezin. En ik zie bij 13 september dat het behalve Positive Thinking Day ook nog een andere bijzondere dag is: Chocoladedag! Kijk! Daar word ik ook blij van!

Gaandeweg de dag word ik mij meer en meer bewust van de dingen waar ik blij van word. En waar ik ’s ochtends nog een beetje sceptisch ben over deze Positive Thinking Day (maar ik ben ’s ochtends niet toerekeningsvatbaar zeg ik wel eens), vind ik mezelf ’s avonds bewust of onbewust toch een stuk positiever. En dat zijn geen grootse, bijzondere dingen waar ik blij en positief van word. Het zit hem volgens mij in het kleine.

  • Misschien inderdaad wel een stukje chocola bij de koffie.
  • Maar ook een ‘zomaar-praatje’ met een vrouw in een winkel. 
  • Een kleutertje met een paraplu dat lekker in de plassen stampt
  • Mijn dochter die me met een dikke knuffel begroet
  • De kat die spinnend op mijn schoot springt.

En jij?

Bij welke groep hoor jij? Ben jij een ochtendmens en vanaf het begin van de dag al positief? Of ben je net als ik een avondmens en moet de positiviteit net als de dag eerst een beetje op gang komen? 

Ik heb de Positive Thinking Day in ieder geval positief en met een glimlach afgesloten, omdat ik er even over heb nagedacht en er ook door anderen op ben gewezen hoe bevoorrecht ik mag zijn met mijn gezin, familie en lieve vrienden om mij heen.

Ik hoop dat jij vandaag ook zo’n positieve dag mag hebben en wens je het ook zeker toe. Of je dat nou ’s ochtends vroeg al ervaart of pas ’s avonds.

Want als maandagochtend die wekker weer gaat…

 

 

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
16 september 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief