Potifar had niets te vertellen

Heerlijk dat Potifar en zijn vrouw in Egypte woonden, ik ben echt verknocht geraakt aan dat land!

Het oude Egypte is veel, veel meer dan piramides en mummies. Tijdens mijn research raakte ik gefascineerd door deze cultuur die maar liefst 3000 jaar heeft bestaan. En wat is die indruk anders dan het Egypte uit de Bijbel.

Farao

De Bijbel én Hollywood hebben ons beeld over het Oude Egypte sterk beïnvloed. Het komt bijvoorbeeld door de Bijbel dat wij de Egyptische koningen ‘farao’ noemen. ‘Farao’ is een verbastering van een Egyptisch woord dat ‘groot huis’ (paleis) betekende, de residentie van een vorst dus. Voor koning hadden ze een ander woord.
Waar ze trouwens géén woord voor hadden, is voor ‘slaaf’. Dat vertelde de egyptoloog bij wie ik te rade ging mij tussen neus en lippen door. ‘In het Oude Egypte bestond geen slavernij.’

Vrouwen

Hmm, Jozef was dus geen slaaf? Interessant, juichte mijn schrijvershart. Dat geldt ook voor de man-vrouwverhoudingen in het oude Egypte: interessant! Egyptische vrouwen waren ‘meesteres van het huis’. Potifar had – kort door de bocht – niks te vertellen in huis, zijn vrouw ging over het reilen en zeilen.
Vrouwen konden ook bezit hebben, erven en onterven en echtscheiding aanvragen. Uniek in de antieke wereld. Vergelijk dat maar eens met vrouwen in de Bijbel die eigenlijk gewoon bezit waren. Zonder man waren ze niets, lees het verhaal van Ruth.

Cultuurschok

Jozef zal een behoorlijke cultuurschok hebben gekregen, zo uit de tent naar het huis van vooraanstaande Egyptenaren. Ik probeer het me voor te stellen en denk: hij moet slim geweest zijn, want de carrière die hij gaat maken is anders onmogelijk.
Hij werd uiteindelijk helemaal Egyptisch, probeerde ook nooit zijn vader te benaderen, valt mij op. Zijn broers herkenden hem aanvankelijk niet eens en na zijn dood werd hij op Egyptische wijze gebalsemd. Hij had ook een Egyptische vrouw, natuurlijk. Waren zijn kinderen misschien Egyptischer dan hun grootvader Jakob helemaal ‘koosjer’ vond?

Fantastisch

En de vrouw van Potifar, hoe zal zij gekeken hebben naar wat ze binnen kreeg? Een ongeschoren, vreemd sprekende jongen, tamelijk ‘ongepolijst’, zoals een oudtestamenticus die ik sprak het ooit uitdrukte.
Wat is het heerlijk dat het verhaal zoveel te raden overlaat. Dat maakt de Bijbel zo prachtig: de rijkheid, de ‘gelaagdheid’ van de verhalen. Met recht een ‘fantastisch’ boek! En in mijn geval een mooie omweg naar het echte oude Egypte.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 mei 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief