De gouden regel voor een goed gesprek over sexting

Er is veel te doen om het sturen van blootfoto’s via sociale media. Om sexting dus. Een light variant vind ik altijd de selfie met een uitdagende blik of een sexy houding. Waarom is dit zo populair onder tieners? Het is natuurlijk heel spannend…  Maar ja, als ouder denk je er mogelijk anders over. Want soms gaat het mis.

Vervelende ervaringen rond sexting

Er zijn genoeg dramatische verhalen die het misgaan kunnen illustreren. Bijvoorbeeld dat de hele school je naaktselfie onder ogen krijgt of dat het zelfs terecht kan komen op een pornosite. Uitgemaakt worden voor slet of hoer klinkt ook niet aantrekkelijk. En opmerkingen als ‘Laat je tieten nog eens zien’ wil je ook niet toegeroepen krijgen bij de fietsenstalling.

Praten over sexting

Maar waarom lijken tieners daar niet gevoelig voor? Althans, die van ons reageren na een half woord van mij al zuchtend met een ‘jahaa, weet ik heus wel’.

Omdat sexting niet iets is dat in 24 uur overgewaaid is, ben ik toch maar eens gaan zoeken naar hoe andere mensen zo’n gesprek goed aanpakken. Ik kwam een heleboel tegen, maar eigenlijk is er geen panklaar antwoord. Wel een soort gouden regel:

Blijf kalm en oordeel niet. En besef: je tiener weet meer dan je denkt.

Oordeel niet, inderdaad. Want tieners zijn niet de enigen die wel eens een veelzeggende – uitnodigende – foto naar een ander sturen.

Ik geloof uiteindelijk dat ik rond sexting gewoon hetzelfde kan zeggen als dat wij toch al zeiden rond seks in het algemeen: ‘Seks, en dus ook eventueel sexting, hoort in een relatie waarin je je vertrouwd en geliefd voelt. Je geeft je offline én online niet zomaar aan iedereen bloot.’

Hun reactie zal zeer waarschijnlijk ook ongeveer hetzelfde zijn: ‘jahaa…’

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief